We zijn verwend en dat heeft gevolgen

19 mei 2020

We zijn verwend en dat heeft gevolgen

Wat is er in vredesnaam met ons gebeurd? We gedragen ons als een stel verwende kinderen die alles mogen en willen. We eten ons suf aan snoep, chips en andere ongezondheden. We drinken een enorme hoeveelheid aan frisdrank en alcoholische dranken.

We zetten de verwarming hoog, douchen te heet en we pakken de auto wanneer we maar kunnen. We letten niet op onze omgeving en zijn alleen maar bezig met onszelf, onze geneugten en onze carrières.

Als mijn oma jong nu was geweest, zou ze met opgetrokken wenkbrauwen naar ons kijken. Suiker en andere lekkernijen eet zij alleen op verjaardagen en feestjes. Zeker voor de kinderen geldt: niet teveel suikers, een glaasje limonade in het weekend. Ook hoeft de verwarming niet te hoog, maar trek je gewoon een dikkere trui aan. En de boodschappen? Die kun je lekker op de fiets doen.

Nu had oma geen andere keuze, de tijden waren veel minder luxe dan nu. Maar het principe is er nog wel. Vroeger hadden ouderen een controlerende rol binnen hun leefgemeenschap. Zij hielden de balans. Veel van de oorspronkelijke natuurvolken hadden een raad van ouderen die zorgde dat alles op de juiste manier bleef gaan. Het lijkt erop dat we, nu we onze ouderen in bejaardenhuizen hebben weggestopt, de controle en discipline compleet kwijt zijn.

En dat heeft gevolgen:

  • Er is niemand meer die ons vertelt verstandig te eten. We eten wat we willen en wanneer we het willen. Veel mensen weten geen maat te houden en eten dagelijks suikerproducten, chips en andere dikmakers. Het gevolg is de welvaartsziekte nummer één, namelijk overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Er is niemand meer die ons wijst op ons drink gedrag. We drinken wat we willen en wanneer we het willen. Frisdranken zijn niet aan te slepen en dagelijks alcohol is voor veel mensen normaal. De gevolgen zijn overgewicht, diabetes en heel veel verborgen alcoholisme.
  • Er is niemand meer die ons op de vingers tikt als we energie verspillen. We willen het altijd warm en comfortabel hebben. We zetten de verwarming hoog en douchen dagelijks veel te warm. Het gevolg is een enorme hoeveelheid energieverlies en daarmee schade aan het milieu veroorzaken. Deze energieverspilling veroorzaakt zelfs overgewicht. In kou maken mensen namelijk bruin vet aan. Dit vet verbrand veel sneller dan het wil vet dat we aanmaken als we het comfortabel warm hebben. Warmte maakt ons dus dik!
  • Er is niemand meer die ons motiveert niet altijd de makkelijkste weg te nemen. We maken altijd gebruik van de auto of het openbaar vervoer. Het gevolg is dat we minder veel minder met alle schadelijke gevolgen van dien.
  • Er is niemand meer die ons op onze verantwoordelijkheid naar onze leefomgeving wijst. We zijn het contact met natuur en het milieu volledig kwijt. Het gevolg is dat er dagelijks een hectare regenwoud verdwijnt. We smijten afval van ons af en ligt overal op straat en in natuurgebieden. Bedrijven vervuilen, de wereldzeeën worden leeggevist, dieren worden op schandalige wijze gehouden en geslacht in de bio industrie. We blijven maar huizen, kantoren en industriegebieden bouwen, zonder rekening te houden met de natuur die we vernietigen.
  • Er is niemand meer die ons liefde voor elkaar en altruïsme bij brengt. Alles gaat om geld. Zelfs zorgverzekeraars maken winst (en niet zo’n beetje ook). Aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven verdienen twee keer zoveel als het personeel en de directie bij elkaar. Hypotheken worden verhandeld op de beurs. Mensenhandel is 30 miljard dollar op jaarbasis (bron: VN). Kortom, we doen maar wat!

Er is zelfs niemand meer die onze ethische waarden bewaakt. We doen maar wat we willen. Een aantal voorbeelden van de gevolgen: 750.000 mannen (keurige mannen met een baan en gezin) gaan elke dag via het internet op zoek naar kleine meisjes om seks mee te hebben in Azië (bron: Terre des Hommes). De porno-industrie is een miljarden industrie geworden, waarin miljoenen mensen verslaafd zijn aan allerlei extreme vormen van seks. Geweld richting hulpverleners neemt drastisch toe en er is geen respect voor de mensen die anderen willen helpen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. We vliegen uit de bocht en er is geen oudere meer om ons erin te houden. Geen raad van wijzen meer die ons op onze verantwoordelijkheden wijst en die gaat er ook niet meer komen. De ouderen van nu en de toekomst zijn wij zelf, maar wij maken er een potje van. We bouwen geen enkele wijsheid op, met als gevolg dat ook wij straks worden weggestopt in bejaardentehuizen. Nutteloze wezens in de laatste halte voor de dood.

De oorspronkelijke natuurvolken wereldwijd leefden niet zoals wij: enkel voor zichzelf en onze kinderen. Ze leefden voor zichzelf en de komende zeven generaties. Bij alles wat ze deden vroegen ze zich af wat de impact zou zijn op hun samenleving, de natuur en de komende generaties. Als ze er niet uitkwamen raadpleegden ze hun raad van wijze ouderen en respecteerden ze de adviezen van die raad.

Volgens mij moeten we een paar stappen terug. We leven als kinderen en maken er een potje van. Hoe lang zal dat nog goed gaan? Bij gebrek aan wijze ouderen ligt de verantwoordelijkheid bij onszelf. Wij mogen vanuit wijsheid en compassie gaan leven. Wij mogen leven voor het geheel. Bewust en liefdevol. Ik heb een mooie mantra voor je, een lijfspreuk die je kunt gebruiken om je leven vanuit wijsheid in te gaan richten. Die gaat als volgt: “Dat alles wat je denkt, zegt en doet mag zijn.”

“For the good of all, to support all life, now and for the next seven generations.”

Ik wens je veel wijsheid en geluk toe.

 

 

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *