Wilskracht versus Creatiekracht (Janosh)

18 januari 2023

Grote dromen beginnen altijd klein. Op je zolderkamertje bijvoorbeeld, aan een rommelig bureau met een schrijfblok en een oude laptop. In gedachten ervaar je jezelf al in een spectrum van ongekende mogelijkheden, met grootse plannen en een ‘dream team’ van de beste mensen om je heen. Maar voordat je dat stadium bereikt, komt het aan op jouw creatiekracht. Niet wilskracht, maar creatiekracht. Daarin zit een groot verschil.

Het top-10-effect

Wat ik bespeur op internet als ik zoek naar inspiratie, is wat ik noem het ‘top-10-effect’. Veel inspirators schermen met een top-10 om succesvol te worden en een impact op de wereld te krijgen. In die top-10 neigt alles naar wilskracht, doorzetten, volharden. Niet dat ik hier tegen ben, maar ik vind het een beetje misleidend om mensen te vertellen dat ze met een paar simpele vuistregels zomaar miljonair kunnen worden. In mijn beleving komt er meer kijken bij het verwezenlijken van je dromen. Wilskracht wordt in mijn ogen overschat. Het is zeker een eigenschap die je nodig hebt om ver te komen, maar vormt niet de basis. Ik ontmoet genoeg mensen die met enorm veel strijd en wilskracht hun plannen uitvoeren en daar op termijn een hoge prijs voor betalen. Ze raken uitgeput, verliezen het plezier in wat ze doen en overzien het grote geheel niet meer. Als je zelf regelmatig het idee hebt dat je faalt of ergens in tekortschiet en dat je beter je best moet doen, kan het zijn dat ook jij te veel van jezelf vergt. Creëren behoort plezierig te zijn, ongeacht hoeveel power je in je activiteiten stopt.

Wat ik leuk vind aan deze tijd, is dat men steeds gevoeliger wordt voor ‘echtheid’. Het gaat niet langer om hoe je iets presenteert, maar meer om het waarom. Men wil weten wie je bent en waarom je doet wat je doet. De rest is puur ondersteunend. Zo is het belangrijker dat je contact maakt met je creatiekracht, waarmee je innovatief bent, de wereld iets aanreikt en zo nu en dan buiten de lijntjes kleurt. Of je nu een coach bent, een creatief beroep hebt of in de cijfers zit, maakt niet uit. Men wil ‘echtheid’ zien en dat is er alleen als je vanuit zuivere intenties creëert.

Kleine wondertjes ervaren

Wat is creatiekracht? Soms is dat ijverig sleutelen aan een project. Soms is het afstand nemen van de werkelijkheid om even in je cocon te verdwijnen. Soms is het volhouden aan iets wat je diep van binnen voelt. Soms is het ‘nee’ durven zeggen tegen iets wat je niet voelt. Creatiekracht is voelen wie je bent en wat je werkelijk wilt. Het geeft antwoord op waarom jij hier op aarde bent en wat je wilt doen met de tijd die jou gegund is.

Hoe sterker jouw creatiekracht, hoe meer betekenis je kunt geven aan de dingen die je doet. Het kan er zelfs zijn als je maar een paar uurtjes per week besteedt aan iets waar je van houdt. Het gaat om de intentie die je hebt en hoe sterk je dat naar buiten kunt brengen, of je nu aan het werk bent of op een verjaardag zit. Creatiekracht is er als je denkt aan wat je wilt, als je er met mensen over praat, als je in de supermarkt loopt te fantaseren, als je jezelf in de spiegel bekijkt. Het is de energie die je naar buiten laat komen, vanuit het hart, die zich manifesteert in kleine wondertjes. Denk aan woorden, muziek of ontmoetingen die resoneren met waar je gedachten naar uitgaan.

Te veel zijn we bezig met dingen willen leren en begrijpen. Te weinig zijn we bezig met wat we voelen en waarom. Spreekt dit je aan en wil je meer verdieping, dan nodig ik je uit om met mij op reis te gaan, langs een aantal sleutels om jouw diepere waarheid naar boven te halen:

Van hart tot hart,

Janosh

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *