Ontdek hoe je een laag zelfbeeld bij je cliënt transformeert

Hoe kun je een laag zelfbeeld transformeren bij je cliënt? Cliënten die worstelen met een laag zelfbeeld hebben vaak geen idee wie ze zijn zonder dit idee over zichzelf. Het biedt hen een vorm van zekerheid, bekendheid, veiligheid.

De valkuil voor jou als professional is dan ook dat je veel en hard gaat werken aan het oplossen van het negatieve zelfbeeld, zonder dat je cliënt een idee heeft waar dat gaat eindigen. Meer focus op wat niet werkt en niet gewenst is, bevestigt vaak overtuigingen zoals: ik ben niet goed genoeg of ik doe er niet toe.

Wat als je cliënt zichzelf heeft geïdentificeerd met dit lage zelfbeeld? Welke werkwijze pas je toe waardoor je client zich wel verbonden gaat voelen met zichzelf en waardig en geliefd?

Waar ga je beginnen en hoe specifiek en gedetailleerd moet je gaan werken? Immers, een laag zelfbeeld is iets wat een cliënt al jaren met zich meedraagt en bestaat uit allerlei ervaringen, gedachten, gevoelens en overtuigingen.

 

Bewustwording als eerste stap

Een laag zelfbeeld transformeren bij je cliënt vereist vaak dat je hen eerst bewust maakt van de identificatie hiermee. Het gaat niet direct om het veranderen, maar om het erkennen en observeren van dit deel van henzelf. Zonder direct iets te willen veranderen aan dit lager zelfbeeld, is de eerste stap om je cliënt zich bewust te laten worden van de identificatie hiermee en of er ruimte is om ook andere, meer positieve delen in zichzelf te onderscheiden. Wanneer ben je jouw lage zelfbeeld en wanneer ben je iemand anders? Als het mogelijk is om op momenten NIET je lage zelfbeeld te zijn, dan is het dus niet wie je BENT maar wat je ervaart.

Op de een of andere manier heeft je cliënt het idee van een laag zelfbeeld gecreëerd en is gaan geloven dat dit een onderdeel is van hem- of haarzelf. Nu heeft het weinig zin om dit alleen maar uit te leggen aan je cliënt, dan blijft het een verhaaltje of een idee van jou als begeleider. Daarmee kan je cliënt niet iets veranderen in zichzelf.

Je client moet gaan voelen, ervaren en observeren wat dit deel van hem/haar is, welke boodschap het heeft en welke betekenis hij/zij dit deel heeft gegeven.

 

Total Release als methode voor diepe transformatie

Dit doen we met Total Release door je cliënt dit deel in zichzelf te laten onderzoeken op een observerende, nieuwsgierige en neutrale manier. Niet door erover na te denken of het te analyseren, alleen door waar te nemen. Daarbij is elk innerlijk deel een vorm van bescherming, dus in gesprek met dit deel kan er gevraagd worden wat het denkt te moeten beschermen. Dit is wellicht een herkenbare stap als je gewend bent om te werken met Innerlijke Delen. Echter, de volgende stap is om dit geheel van betekenis te ontdoen. De betekenis die we geven aan onze innerlijke wereld geeft het recht van bestaan. Hierbij wordt het belangrijk dat jij als begeleider de woorden kunt kiezen waarmee je cliënt meer contact gaat maken met de energie van dit innerlijke deel, dan met wat het voor hem betekent.

 

Een praktijkvoorbeeld: Marja’s weg naar zelfvertrouwen

Marja ontdekte een innerlijk deel van zichzelf dat haar voortdurend onderuit haalde. In plaats van dit nare stemmetje weg te zetten of te negeren, vroeg ik haar om contact te maken met dit innerlijke deel. Zonder al te veel te vervallen in verhalen en betekenis, kwam ze erachter dat het stemmetje niet van haar was, maar van haar moeder. Het was toen veel makkelijker om de energie van dit stemmetje in haarzelf ruimte te geven, het puur te ervaren als informatie met een bepaalde trilling die haar lichaam kan loslaten. Ze kwam op veel diepere lagen in zichzelf, hervond haar innerlijke vrede en verbinding. Na de sessie voelde ze zich als herboren; rustig en vol vertrouwen in zichzelf.

 

Het proces van Total Release

In het proces van Total Release, dat uit veel meer stappen bestaat als hierboven beschreven, kun je stuiten op allerlei aspecten van het ingebrachte probleem en het is de kunst om dit als begeleider te volgen zonder al te veel in te grijpen. Je hebt dus geen agenda nodig, geen vast stappenplan of handleiding. Het proces ontvouwt zich en bij elke persoon kan dat een andere route volgen.

Binnen die route zijn er zeker ankerpunten in dit proces die je als begeleider goed moet kennen en mee moet kunnen werken. Zoals bijvoorbeeld het bewegen door weerstand heen en het herkennen van innerlijke vrede. Wanneer een cliënt door dit proces heen beweegt, laat het de identificatie met het idee van een laag zelfbeeld los. Dan opent zich een ruimte waarin je cliënt weer in contact kan komen met gevoelens van vrede, rust en liefde. Is je cliënt op die plek beland, dan hervindt het zichzelf in wie hij werkelijk is.

Het werken met innerlijke delen of sub-persoonlijkheden is een van de onderdelen van het Total Release proces. Nieuwsgierig geworden naar hoe dit precies werkt? Schrijf je dan gratis in voor de Masterclass Werken met Total Release van Yvonne Toeset en ontdek hoe je jouw cliënten effectief kunt begeleiden.

 

Yvonne Toeset

Teacher Bridgeman
Yvonne Toeset is dé Nederlandse expert op gebied van EFT en de enige persoon in Nederland die bevoegd is om mensen te trainen in Total Release.

Andere blogs

Geen andere blogs om weer te geven.