De essentie van het menselijk wezen

27 september 2019

De essentie van het menselijk wezen

Best vreemd soms. Vreemd om te beseffen dat ik niet alleen ben in dit lichaam – en dan heb ik het niet over de ontelbare hoeveelheden bacteriën, parasieten en andere levensvormen die hier ook wonen. Nee, dan bedoel ik dat de ‘ik; die op dit moment dominant is in mijn bewustzijn, slechts één van de persoonlijkheidsdelen in mij is. Terwijl over vijf minuten weer een ander deel dominant kan zijn. Wat ik bedoel, is dit:

  • Als ik me aangevallen voel, kan er een beschermer opkomen.
  • Als ik me veilig voel, kan een authentiek deel van mij zich ontvouwen.
  • Als ik getriggerd word, kan een kindsdeel geactiveerd worden, met alle primaire reacties van dien.

Wanneer ik zeg dat ik niet alleen ben, dan bedoel ik dat er in mij verschillende overtuigingssystemen actief zijn. Ieder van deze heeft een eigen agenda.
Wanneer ik zeg dat ik niet alleen ben, dan bedoel ik dat er allerlei bewustzijnsstukken uit mijn jeugd springlevend zijn. Deze zijn vastgezet op momenten dat ik geen liefde ervoer. Als innerlijke kindstukken.

Maar het gaat nog verder. Met ‘niet alleen zijn’, bedoel ik dat er stukken in mij bestaan die nog in vorige levens leven. Of in andere dimensies. Dan heb ik het over entiteiten die met mij meereizen. Dat kunnen leuke zijn, maar ook minder leuke.
Sommige van de entiteiten  die mij vergezellen zijn al zo lang in mijn bewustzijn, dat ze haast niet meer te onderscheiden zijn van de “autochtone” bevolking in mij.

Het is best gezellig in mijn bewustzijn, met al die delen. En dan heb ik het ook over mijn hoger zelf en ziel. En wat dacht je van mijn gidsen? Nee, alleen ben ik allerminst…

Misschien vraag je je nu af of ik gek geworden ben. Of ik toevallig een meervoudige persoonlijkheidsstoornis heb. Nee hoor, geen zorgen. Dat heb ik niet meer of minder dan een ander. Ik ben me alleen bewuster van wat er zich afspeelt in dit fysiek/emotioneel/mentaal/spiritueel wezen dat Robert heet.

Ieder mens heeft …

… persoonlijkheidsdelen, overtuigingssystemen, innerlijke kindstukken, delen uit vorige levens en andere dimensies. Ieder mens heeft entiteiten en gidsen. Ieder mens heeft een hoger zelf en een ziel. Ook de personen die verlicht lijken te zijn hebben deze geconditioneerde delen in zich. Weliswaar in mindere mate, omdat ze er (als het goed is) al heel wat transformatiewerk op hebben zitten, maar ze zijn nog steeds aanwezig.

Maar helemaal niemand bevindt zich op een bepaald moment op een bepaald punt en ook hele grote meesters hebben vaak hele grote blinde vlekken. Dat geldt ook voor mij. Daar moet je als mens, als therapeut en als leraar voor uitkomen. Anders verdwijnen de blinde vlekken in je schaduw.

Uiteindelijk gaat je schaduw een eigen leven leiden met alle nare gevolgen van dien. Daarom werk ik er elke dag aan stukken in mijn bewustzijn te ontdekken, te doorgronden en te ontwortelen.

Hoe doe ik dat dan, die ontdekkingstocht? Het begint met een diepgeworteld besef dat ik geen van de delen ben die mij bezetten. Dat deze delen geconditioneerd zijn door oorzaak en gevolg. Geen van die persoonlijkheden, geen van die entiteiten, geen van die bewustzijnsstukken, geen van die overtuigingen, geen van die herinneringen is wie ik in werkelijkheid ben.

Ik besef me dat ik eigenlijk niet eens mijn ziel ben (deze is lastig).

Ik heb geen essentie. Uiteindelijk ben ik, net als iedereen, zelfloos. Niets. En daarmee tegelijkertijd alles wat is. Er is geen ‘ik’ waar ik mee geïdentificeerd kan worden. Ego is illusie.

Dit besef heet zelfloosheid. Dat ik daar deels over beschik, dank ik aan mijn zelfrealisatieproces. Met name de vipassanameditatiebeoefening van de afgelopen 11 jaar, gecombineerd met het integreren van o.a. de Gnosis, Dhamma, Advaita Vedanta en Kabbalah hebben me geholpen bij deze ontwikkeling.

Zoals ik al schreef: Geen van de delen in mijn bewustzijn is wie ik in werkelijkheid ben. Ik ben een golf van de oceaan van het Universeel scheppende. Een Goddelijke vonk. Een rimpeling in de eeuwigheid. Net als jij.

Dat besef is er niet 24/7, maar dat hoeft ook niet. Ik ben gewoon een mens, met ook een gewoon leven. Een leven dat ik graag wil ervaren, met alles erop en eraan.

Alle verschillende delen in mij produceren de hele dag gedachten, stemmetjes, verlangens, impulsen, emoties, gevoelens en weerstanden. Net als bij jou. De hele dag door.

Herkenbaar?

Allemaal hebben ze eigen agenda’s. Stuk voor stuk willen ze overleven. Het liefst groeien en voortplanten. Dan weer is de ene dominant, dan weer neemt de andere het over. Stuk voor stuk willen de delen in mij me doen geloven dat ik hen ben. Maar dat ben ik niet. Ik ben, simpelweg.

En dat diepe besef, dat ik niet iets of iemand ben, maakt dat ik ze doorzie. Niet altijd. Niet overal. Maar wel uiteindelijk. Doorgronden noem ik dat. En als ik ze doorgrond heb, kan ik ze ontwortelen… Oplossen… Transformeren in liefde.

Doorgronden wordt gevolgd door acceptatie. Acceptatie wordt gevolgd door transformatie. Het transformeren van de onheilzame, saboterende, schadelijke, duistere en niet- authentieke delen in mijn bewustzijn is zo enorm bevrijdend. Het zijn de delen die mijn welzijn en geluk inperken. De delen die me van mijn zielsmissie afhouden. Die mijn licht beperken.

Ze mogen er zijn! Met liefde leer ik hun les en werk ik ze door. Met liefde transformeer ik ze in liefde.

Hoe?

Door transformatiewerk te doen, diepgaand. Door de universele schepper door me heen te laten werken. Door een kanaal te zijn voor het heilige vrouwelijke, de Christusenergie, het icht. Dat doe ik nu 11 jaar lang heel intensief. En dat blijf ik doen tot lang na mijn dood.

Er is al zoveel opgeruimd. Hele stukken persoonlijkheid zijn weg. Entiteiten die soms in zachtheid en soms grommend en schreeuwend mijn bewustzijn verlieten… Talloze overtuigingen, blokkades, trauma’s, kindstukken en herinneringen… En er is nog zoveel over om op te ruimen.

  • Steeds als je niet authentieke delen transformeert word je authentieker.
  • Steeds als je duistere delen transformeert word je lichter.
  • Steeds als je onheilzame delen transformeert, heel je jezelf op een diepere laag.

Niemand is ergens. Ik ook niet. Ik ben niet wat er door me heen werkt. Ik ben een kanaal. Net als iedere therapeut.

Altijd met beide benen op de grond blijven staan is mijn devies. Jezelf nooit groter voordoen dan je bent. Mensen hebben niets aan leraren die zichzelf verlicht voordoen. En daarbij… We zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring opdoen. En niet andersom.

Het is de taak van de therapeut, van de healer, om zichzelf steeds verder op te schonen en het kanaal zo zuiver mogelijk te laten zijn. En ook om daarbij bescheiden te blijven.

Hoe dan ook: doorgronden en ontwortelen kun je leren. Voor je eigen ontwikkeling om mee te beginnen, maar je kunt ook leren om daar anderen bij te begeleiden. Als coach, als healer, als therapeut, als psycholoog, als psychiater.

Er bestaat volgens mij geen mooier werk dan diepgaande transformatie bij anderen te faciliteren. De processen bij een ander ervaren leert je zoveel over jezelf. Op dit niveau mogen (door)geven is ultiem: je helpt de ander op een manier die diep levensveranderend en positief bepalend is voor de koers van een mensenleven. Welke Lichtwerker wil dat nou niet?

Leren om geconditioneerde delen te herkennen bij zichzelf en bij hun cliënten. Tools en technieken leren om de niet authentieke-, duistere-, saboterende- en onheilzame delen te lezen en te ontwortelen. Leren om diep in de conditionering van hun cliënten door te dringen en daar gericht en effectief hun werk te doen.

Onlangs was er een psychiater in mijn transformatieretraiteweek. Hij vond de methode die ik ontwikkeld heb geweldig. Het deed me deugd dat een professional uit de reguliere geestelijke gezondheidszorg zo te spreken is over dit werk. Ooit wordt deze methodiek in de reguliere GGZ gebruikt: let maar op.

De mensheid ontwaakt, het is een kwestie van tijd.

Hoe dan ook, het belooft een boeiende week te worden. Met deze pioniers, deze professionals, deze lichtwerkers.

Transformeer jezelf, transformeer de wereld.

Meer weten?
Het staat allemaal in dit boek:
https://bridgeman.nl/…/de-essentie-van-transformatief-coac…/

 

Disclaimer:

Toen de Boeddha ooit gevraagd werd wat er gebeurt als je alle geconditioneerde stukken uit je leven transformeert, vertelde hij dat je dan nog de stukken uit 20.000 vorige levens te transformeren hebt.

Wat hij bedoelde was dat je oneindig conditionering kunt blijven transformeren zolang je de structuur van de conditionering en karma niet doorziet. Het doorzien van de vergankelijkheid, conditionering, karma en het doorzien van het zelf vindt plaats door middel van meditatiebeoefening, of ander zelfrealisatiemethoden.

Er zijn verschillende vormen en methoden van zelfrealisatie die goed werken. Transformatie en meditatie gaan hand in hand. 2500 jaar geleden in de tijd van de grote meesters bestonden de meeste moderne transformatiemethoden nog niet. Deze methoden kunnen je zelfrealisatieproces versnellen, maar niet vervangen. Alleen transformatieprocessen aangaan is nooit voldoende. Het valse zelf blijft dan bestaan. Een intensief zelfrealisatieproces is essentieel voor het doorzien ervan.

 

Met warme groet,

Robert Bridgeman

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *