EINDELIJK! Een ander woord voor “Spiritualiteit”!

28 mei 2012

Afgelopen donderdag zaten we heerlijk te lunchen aan het strand. Zij is zeer succesvol advocaat. Echtscheidingen waarbij het gaat om alimentaties van € 25000,00 per maand. Geen kattenpis. Een typisch hoofdmens: snel denkend, succesvol, knap en tot in de puntjes verzorgd. Ze beweegt zich in een wereld van corporate mannen en vrouwen in pak. Toch is ze super spiritueel.

Hoe kan dat? Wat zou zo’n vrouw-van-de-wereld nu hebben met spiritualiteit? Zijn spirituele mensen niet van die zweverige geitenwollen sokken? Van die types die in wollen gewaden bij kampvuurtjes zitten en zich bezig houden met dans, expressie en gitaarspelen? Van die figuren die lang haar hebben en op sandalen rondlopen? Die lekker vaag over liefde en zachtheid zitten te ouwehoeren? Wat moet een trendy advocaat daar nu tussen?

Onlangs liet iemand me een filmpje zien van een KRO presentatrice die haar spiritualiteit zocht. Ze kwam terecht bij twee sjamanen. De mannen deden een ritueel met haar. Ze gebruikten daarvoor dierenbotten en een vleugel. Ik ben in het verleden getraind door sjamanen en ik zag daar een prachtige ceremonie die helemaal volgens het boekje werd uitgevoerd. Maar mijn buurman Henk hier in het Westland die zou, als hij het programma überhaupt zou kijken, iets heel anders zien. Henk zou twee vage hippies zien, een kale met tatoeages en een ouwe met een staart, die met dode dieren gekke dingen doen! Henk zou wegzappen en nooit meer naar iets “spiritueels” kijken.

Waarom wordt spiritualiteit in de “hoofd” media altijd zweverig of traditioneel weergegeven? Dat heeft een reden. In het verleden was spiritualiteit iets voor “hart” mensen. Mensen die niet vanuit ratio leven maar vanuit emotie. Mooie mensen die vaak kunstenaar, artiest en/ of danser zijn. Deze mensen zijn expressief en houden van intense emoties. Spirituele festivals werden gekleurd door deze mensen. Dat bracht gevolgen met zich mee voor hoofdmensen die zich graag met spiritualiteit bezig houden. Allerlei zaken die niets met spiritualiteit te maken hebben worden er nu mee verward. Dansvormen, expressie, etc. Hierdoor heeft spiritualiteit een “zweverig” imago. Om niet met deze groep geassocieerd te worden doen  ratio of “hoofd” mensen  geheimzinnig over hun spiritualiteit of blijven ze erbij uit de buurt.

Wat bedoel ik eigenlijk met het begrip “spiritualiteit”? Waar het om gaat is het naar binnen gaan bij jezelf, rust en balans vinden. Voorbij kunnen gaan aan zorgen en spijt en in het moment leven. Maar ook gaven zoals genezende vermogens en het waarnemen van met het oog onzichtbare zaken. Voor onze advocate brengt haar spirituele ontwikkeling haar veel. Ze is gebalanceerd en maakt zich geen zorgen. Ze staat vol in het leven en is gelukkig met wat ze heeft. Ze kan haar cliënten en hun motieven doorzien en ze kan haar kinderen genezen als ze gevallen zijn. Spiritualiteit brengt haar veel goeds. Ze kan er alleen nauwelijks over praten met haar omgeving. De driedelige pakken om haar heen zouden haar onmiddellijk voor gek verklaren. Spiritualiteit is tenslotte voor geitenwollen sokken!

Doodzonde! Om vooral niet zweverig te zijn blijven de meeste “hoofd” mensen, mensen ver bij de spiritualiteit vandaan. Daarmee lopen ze alle zegeningen die spiritualiteit kan bieden mis. We zijn allemaal op zoek naar geluk en voldoening in ons leven maar vinden die niet of slechts tijdelijk. De ironie wil dat werkelijk geluk en voldoening spiritueel van aard zijn. Door de angst om voor “geitenwollen sok” uitgemaakt te worden onthoudt menig hoofdmens zich van geluk en alle andere voordelen van spiritualiteit.

Het wordt tijd om dat te doorbreken! Het is tijd dat er mensen opstaan die succesvol zijn, er modern en verzorgd uitzien en vanuit hun hoofd leven maar tegelijkertijd een flinke spirituele ontwikkeling hebben ondergaan. Mensen die kunnen laten zien dat je best een “hoofd” leven kunt leiden en daarvan kan genieten en tegelijkertijd bijzondere gaven kan hebben. Mensen die het stigma: “zweverig” doorbreken en  voor hun spiritualiteit durven uit te komen. Zowel voor de “hart” als de “hoofd” mensen zou dit een fantastische ontwikkeling zijn. Mensen zouden meer compassie hebben voor zichzelf en elkaar. We zouden op een andere manier met onze omgeving en de planeet bezig zijn en niet meer zo hoeven jagen naar plezier, geld, macht en status. Over het algemeen zouden we er een stuk gelukkiger bij zitten met elkaar.

Omdat het woord “spiritualiteit” zo’n zweverig imago heeft, praat ik tegenwoordig over “Human Potential”. Want dat is waar het over gaat. Hoe je het ook went of keert, spirituele vermogens zijn menselijke vermogens en wij mensen kunnen veel meer dan we denken. We beschikken over een waanzinnig potentieel dat verstopt zit diep binnen in onszelf. Gelukkig zijn er legio methoden en technieken om ons potentieel aan te boren. Meditatie, yoga, healing, kracht van gedachten, Sjamanisme en mindfulness. Maar ook technieken als New Consciousness training, NLP, EFT, TOM, MIR, Sidona Method en Avatar.  Ontdaan van de term “spiritueel”zijn ze gewoon voor iedereen beschikbaar!

“Human Potential Development”. Wie doet er mee?

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *