Het beperkte verstand

15 april 2013

Leven vanuit het hoofd is één van de grootste problemen van deze tijd. Tegenwoordig, en met name in het Westen, worden zaken alleen als waarheid aangenomen als ze verklaarbaar zijn. We leven in een maatschappij van boeken en wetenschappelijk onderzoek. Verklaren gaat altijd in woorden of getallen. Het domein van het hoofd. ons bewuste verstand denkt namelijk in woorden en getallen en wil alles kunnen omschrijven.

Left&right brainsDit is de voornaamste reden dat we zoveel problemen hebben met het accepteren van thema’s als de ziel, het bovennatuurlijke en reïncarnatie. We hebben geen idee hoezeer we onszelf met onze rationaliteit beperken. We zien niet in dat de werkelijkheid niet omschreven kan worden, maar dat deze alleen ervaren kan te worden.

Ik heb een aantal vragen voor je om dit te illustreren:

  1. Omschrijf de smaak zoet in woorden
  2. Omschrijf de kleur blauw in woorden
  3. Omschrijf liefde in woorden

Lukt niet? Is dat niet vreemd? Is ons  verstand niet in staat iets dagelijks en eenvoudigs als smaak en kleur te omschrijven? Smaak kan alleen ervaren worden en ook de kleur blauw (die toch redelijk veel voorkomt in ons dagelijks leven) is niet te omschrijven in woorden. Dat geldt tevens voor liefde. Dichters proberen al sinds mensheugenis liefde te omschrijven. Nu begrijp je waarom dat nog nooit gelukt is. Liefde kan alleen ervaren worden.

Zie je hoe beperkt het verstand is? Als zulke simpele en dagelijkse voorbeelden al niet in woorden te vatten zijn, wat is er dan nog meer dat niet in woorden verklaard kan worden? Is dat de reden waarom spirituele onderwerpen zo lastig wetenschappelijk te verklaren zijn? Omdat ze simpelweg niet in woorden of cijfers uit te drukken zijn?

Als je vanuit je verstand leeft, leef je in een klein deel van je wezen. Ik zeg altijd tegen mijn cliënten  “Hou op het leven te denken en begin het te ervaren!” Dat is de essentie van gelukkig en vrij leven. Helemaal aanwezig zijn in het NU en het leven ervaren zoals het is. Dan kom je er ineens achter dat er veel meer is dan wat je altijd hebt gedacht.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *