Hypno Birthing, een ontspannen, comfortabele en spirituele bevalling, het kan echt!

27 juli 2012

Londen 1913. De jonge arts Dr. Grantly Dick- Read fiets door de achterbuurten van de stad, op weg naar een geboorte die hij mag begeleiden. Eenmaal aangekomen treft hij een jonge vrouw in een hut, bedekt in vodden. Tot zijn verbazing weigert zij zijn Chloroform ter verdoving. Met een paar zuchten brengt ze haar baby ter wereld. Als de dokter vraagt waarom ze de verdoving weigerde, kijkt ze hem aan en zegt: “ Maar het is toch helemaal niet de bedoeling dat het pijn doet?”.

Dokter Dick- Read maakt soortgelijke incidenten nog tweemaal mee. Een is in een loopgraaf gedurende de eerste wereldoorlog waar een dame- op- de- vlucht moeiteloos door haar geboorte gaat, haar baby oppakt en zich verder spoedt en later, terug in Londen onder een brug, waar hij een vrouw zonder enig probleem tegen een pilaar staande een kind ziet baren en na dat de navelstreng uit zichzelf stopte met kloppen weer naar huis ziet lopen. In het chique ziekenhuis waar Dick- Read werkt verbaasd hij zich over de hel waar veel rijkere vrouwen doorheen moeten in hun bevalling. Waarom? Vraagt hij zich af. Tot hij zich realiseert dat er een reden voor is. Rond 1920 publiceert Dick- Read het artikel: “Wat is er mis met bevallen”  en introduceert het “Fear – Tension – Pain syndrome”.

De conclusie die dokter Dick- Read trekt is dat de rijke dames iets weten wat arme vrouwen niet weten: “Bevallen doet pijn”. Dat horen ze van jongs af aan van hun moeder en tantes en later van vriendinnen en kennissen. De angst die daardoor ontwikkeld wordt geeft een spanning die op haar beurt de gevreesde pijn veroorzaakt. De arme vrouwen weten niet dat bevallingen pijn kunnen doen. Zij leren van jongs af aan dat bevallen soepel en probleemloos kan verlopen. Zij zijn dus ook niet gespannen en ervaren daardoor geen angst en dus ook geen pijn bij de geboorte van hun baby (uitzonderingen daargelaten, bevallen kan ook misgaan).

Jaren later pikt een Amerikaanse dame Marie Mongan dit gegeven op voor haar methode: “Hypno birthing”.  Mongan ontwikkeld een techniek waarmee zwangere vrouwen zichzelf, met behulp van hun partner, in staat van complete ontspanning houden gedurende het proces van bevallen. Daardoor ervaren ze geen pijn en nauwelijks ongemak waardoor bevallingen worden wat ze horen te zijn; een positieve, prachtige, spirituele en ontspannen ervaring.

Klinkt prachtig maar is het ook waar? Mijn partner Monique en ik namen de proef op de som en gebruikten Hypno Birthing bij de bevalling van onze zoon. Aan het begin van de zwangerschap deden we de cursus van 5 dagdelen in Saigon Vietnam, waar we destijds woonden. We leerden hypnose technieken om Monique in diepe ontspanning te doen geraken. Niet de Rasti Rostelli hypnose waar je niet meer weet wat er gebeurt maar de psychologische hypnose die in therapieën veel wordt gebruikt. We leerden ademhalingstechnieken gebruiken om de ontspanning te verdiepen en weeën op te vangen. Ook kregen we een diep inzicht in de aard van het vrouwelijk lichaam, de processen die gedurende de bevalling optreden en de werking van de baarmoeder. Mooi was ook dat we de cursus samen deden waardoor we de zwangerschap intenser beleefden als stel.

Een vrouw in coma kan bevallen. De geboorte is namelijk een proces dat door het lichaam en het kind uitgevoerd wordt. Daar is het bewustzijn van de bevallende vrouw dus helemaal niet bij nodig! Dit wetende snap je ook dat als dat bewustzijn met diepe ontspanningsoefeningen afwezig is, het lichaam het werk kan doen. Het lichaam voelt namelijk geen spanning. Die zit in het hoofd van de bevallende vrouw. Zij heeft van haar moeder, tantes, vriendinnen, zus en favoriete magazine gehoord dat bevallen verschrikkelijk kan zijn. Ook heeft ze een paar keer “De bevalling” gekeken op TV en de hel van geboorte staat op haar netvlies gegrift. Vind je het gek dat ze bang is? En die angst geeft spanning. Tijdens de bevalling is ze gespannen. Haar lichaam is gespannen, het hoofd is gespannen, de partner krijgt er van langs en ze wordt gek van angst als ze denkt aan de weeën die zo meteen komen. En die spanning? Die wordt inderdaad omgezet… in pijn.

Monique heeft 7,5 uur over haar bevalling gedaan. Van die 7,5 uur heeft ze er minstens 6 geslapen. Echt helemaal weg was ze, in diepe ontspanning. Als er een wee kwam (die we golf noemen omdat het woord wee angst op kan roepen) dan coachte ik haar door de wee heen. Met ademhalingstechnieken en ontspanningsmethoden zuchtte ze zich een weg door haar bevalling. Kaarsjes aan, muziekje op de achtergrond en een van te voren geïnstrueerde verloskundige die rustig zat te kijken. Niet in het ziekenhuis? Nee, daar bevallen vrouwen omdat ze bang zijn dat het mis kan gaan. En angst wilden we natuurlijk in elke vorm vermijden.  Toen de weeën heftiger werden en de ontsluiting goed op gang kwam werkte de Hypno birthing nog steeds. Niet met persen maar met “J- Breathing” (een ademhalingstechniek), ademde Monique onze kleine man naar beneden. Ze heeft 1 keer geperst. Dat was de allerlaatste beweging om hem eruit te krijgen. (Onze zoon heeft een nogal fors hoofd en woog 4600 gram toen hij, bijna zonder te huilen ter wereld kwam).

Heeft Monique helemaal geen pijn gehad? Dat zal ik niet beweren. Hier en daar schoot ze eruit en deed het heel even een beetje zeer. Maar omdat ik goed getraind was in de methode en we veel geoefend hadden met de ontspanningstechnieken, waren we in staat haar snel weer in diepe ontspanning te brengen. Ook het doorkomen van zijn hoofdje was niet helemaal comfortabel maar ja, wat wil je? Al met al was het een droom bevalling en inderdaad de positieve, prachtige, spirituele en ontspannen ervaring die Marie Mongan ons beloofd had. We merken dat onze zoon door het uitblijven van het geboorte trauma een heerlijk rustig mannetje is die ontspannen met het leven omgaat en nauwelijks huilt. Mooi bij effect is dat we het gevoel hebben dat we het samen gedaan hebben. Doordat ik zo intensief bij de geboorte betrokken was en niet langs de kant hoefde te staan kijken. Mede namens Monique en onze zoon wil ik Karen Spencer van Hypno Birthing Saigon, Coby Nypels van Hypnobirthing Nederland en Marie Mongan zelf bedanken. Wij wensen iedere vrouw op aarde een bevalling toe zoals de onze. Het kan echt.

“Het is mijn droom dat ieder vrouw, waar ook ter wereld, de vreugde zal kennen van een veilige, mooie geboorte voor zichzelf en haar kind.”Marie F. Mongan

Meer informatie in Nederland (Coby Nypels): http://www.natuurlijkebevalling.nl

Meer informatie in Saigon (Karen Spencer): http://www.vietnammedicalpractice.com/en/Lastest-News/hypnobirthing-the-marie-mongan-method-course-starting-on-thursday-19-april-in-hcmc.html

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *