Kilimanjaro in korte broek: De achtergrond

9 januari 2014

Twee weken geleden kon je lezen over de wereldrecordpoging die ik samen met Wim Hof, alias de Iceman gaan doen op de Kilimanjaro. Wie de documentaire over Wim heeft gezien op Nederland 2  (Uitzending gemist: NTR Acamdemie: Wim Hof alias The Iceman) afgelopen zondagavond, weet dat hij een missie heeft. De Iceman is niet zozeer een stuntman die onder het ijs zwemt, marathons op de poolcirkel liep en de Mount Everest in korte broek beklom voor de kick. De Iceman, Wim Hof dus, is een pionier in de medische wetenschap. De meer dan 20 wereldrecords die hij heeft behaald dienen om aandacht te trekken voor zijn werkelijke missie: Aantonen dat de mens tot veel meer in staat is dan algemeen gedacht wordt. Dat mensen bijvoorbeeld hun autonoom immuun systeem kunnen beïnvloeden en daarmee zelf hun stress gehalte kunnen controleren, ongeacht wat er gebeurt in hun leven. Binnen de medische wetenschap is men er van overtuigd dat het autonoom zenuwstelsel op zichzelf staat en niet kan worden beïnvloed door de mens. Vandaar de naam autonoom.

Iceman training in PolenWim leert zijn studenten met een combinatie van ademhalingstechnieken, mindset en koude training diep in het eigen fysieke systeem te komen. Dat is niet iets wat je wel of niet kunt geloven. Wim wordt al jaren wetenschappelijk onderzocht en ook de mensen die Wim traint worden wetenschappelijk onderzocht, met als gevolg dat de methode van Wim steeds meer bewezen wordt. Wat heb je als lezer aan deze informatie? Stel je eens voor dat je invloed kunt uitoefenen over uw immuun systeem en dus uw weerstand. Dat is het einde van verkoudheid, griep en andere ongemakken. Je kunt ontspannen op commando door je stress hormoon te verlagen en wanneer nodig stress hormoon aanmaken om tot actie over te gaan. Een stap verder kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor mensen met aandoeningen die het immuun systeem betreffen als reuma, ziekte van Crohn en meer.

Iceman group Robert BridgemanDe Kilimanjaro beklimming is Wim’s eerste recordpoging met een team. Hij leidde vijfentwintig mensen op in iets minder dan een jaar tijd om met gebruik van zijn methode in drie dagen én in korte broek de berg te bedwingen. Mensen zoals jij en ik. De jongste is achter in de twintig, de oudste boven de zestig. Onder deze mensen zijn er met kanker, Crohn, reuma en MS. Zoals u weet ben ik één van de vijfentwintig. Ik heb gelukkig geen aandoening maar ook voor mij is het een uitdaging. De Kilimanjaro wordt normaal gesproken in zes tot tien dagen beklommen. De klimmer heeft tijd nodig om te acclimatiseren. Op de top: 5800 meter hoog, is namelijk maar vijftig procent van de zuurstof die op NAP aanwezig is. Ademhalen gaat zwaar en het lichaam kan hierdoor beschadigd raken. Mensen overlijden aan hoogteziekte. Daarnaast is de kou een bepalende factor. Bovenop de berg kan het min vijftien graden Celsius worden en er ligt sneeuw. Ook dat kan levensbedreigend zijn. Gemiddeld sterven er tien klimmers per jaar op de Kilimanjaro (sorry ma).

Waarom gaan wij dan in drie dagen en in korte broek? Kan dat wel? Jazeker, de ademhalingstechnieken van Wim Hof zorgen ervoor dat we meer rode bloedlichaampjes aanmaken en daardoor meer zuurstof in onze cellen kunnen opslaan. Hij zelf is in anderhalve dag de Kilimanjaro opgeklommen met deze techniek. Door de koude training van het afgelopen jaar hebben we ook geleerd om in volledige ontspanning te blijven terwijl we aan kou worden blootgesteld. We rillen niet en worden ook niet ziek. We zijn dus in staat om ons autonoom zenuwstelsel te bedwingen en daarmee ons immuunsysteem.

Inmiddels neem ik nu een jaar lang ijs- baden. (Binnenkort kunt u op de Westlandse Omroep Stichting –WOS- een uitzending zien waarin ik een dergelijk bad in mijn achtertuin neem). Daarnaast douche ik regelmatig koud en zwem ik in natuurwater en de zee, ook als het vriest. De training die ik volgde bij Wim Hof in zijn centrum in Polen, zwommen we in ijswater en beklommen we een berg in korte broek. Het was er min acht tot min tien. In de NTR uitzending die ik eerder omschreef kunt u zien hoe we dat deden. Kortom, mijn lichaam is gehard en gewend aan kou. Door de ademhalingstechnieken kan ik nu drie minuten mijn adem inhouden onder ijswater. Naast kou- en ademhalingstraining is fysieke conditie natuurlijk ook essentieel. Ik loop regelmatig hard en wandel veel. Zo rende ik eergisteren nog achttien kilometer over de Veluwe, jawel… in korte broek! Ook doe ik drie dagen per week intensieve gewicht training in het Westlands Sport Centrum in Monster onder leiding van mijn fantastische trainer Nel Hoogenboom.

De voorbereidingen zijn daarmee voor mij in volle gang. Dat mag ook wel want de datum komt steeds dichterbij. Op 24 januari vliegen we naar Tanzania en op 26 januari zetten we voet op de Kilimanjaro. Spannend? Best wel, maar ook vol vertrouwen dat het afgelopen jaar intensieve training zijn vruchten af zal werpen. Ik ben trouwens niet de enige Westlander in de expeditie. Maurice Vogels uit Honselersdijk Is ook één van de vijfentwintig klimmers. Ook zijn training is fors en hij gaat ervoor. Volgende week zal ik meer informatie geven over de Kilimanjaro en de verwachtte moeilijkheden. Voor nu gaat de training door. We zijn dringend op zoek naar sponsoren voor deze missie. Bij voldoende financiën gaat er een team wetenschappers mee van Radboud Universiteit. Zij zullen de deelnemers met aandoeningen onderzoeken en monitoren gedurende de recordpoging. Daarmee verzamelen we nog meer wetenschappelijk bewijs voor het zelf-genezend vermogen van de mens. Je kunt zowel particulier als bedrijfsmatig sponsoren.

Meer informatie: http://www.conqueryourchallenges.com

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *