Je doelen bereiken? Maak het waar!

1 augustus 2020

Je doelen bereiken? Maak het waar!

Uitstellen. A silent killer. Maar wie stelt er nou nooit iets uit? Ik geef je vijf strategieën om je doelen te bereiken door tot actie over te gaan.

 

“Some people want it to happen

Some wish it would happen

Others make it happen”

 

Er wordt wel eens gezegd dat 95% van de mensheid niet tot presteert wat ze wil of kan presteren vanwege uitstelgedrag. Daartegenover zou 5% staan die het wél lukt om haar doelen te behalen. Deze 5 % is succesvol in (bijna alles) wat ze onderneemt.

Onderzoeken kunnen, hoe grondig ze ook zijn uitgevoerd, altijd iets afwijken van de werkelijkheid, maar persoonlijk denk ik dat dit specifieke onderzoek dicht bij de waarheid komt. Vanuit mijn eigen observatie denk ik drie categorieën van mensen te kunnen onderscheiden:

  1. Mensen die niet willen groeien, geen behoefte hebben aan zelfontwikkeling en alles wel best vinden.
  2. Mensen die juist heel graag willen groeien en ontwikkelen, maar bij wie het moeizaam gaat of niet altijd lukt.
  3. Mensen die groeien en ontwikkelen no matter what.

Hoor jij bij groep 2? Dan is dit blog speciaal voor jou geschreven.

 

Het dilemma: streven en verlangen tegenover acceptatie

Verlangen naar iets wat je niet hebt brengt toch juist ongeluk? Hoe kun je dan doelen nastreven? Een punt waarover je, begrijpelijkerwijs, in verwarring kan raken.

De Boeddha zei:

Het geheim voor ongelukkig zijn is hebben wat je niet wilt en willen wat je niet hebt.”

Doelen bereiken

Als jij doelen hebt die je graag wilt bereiken, als je actie wilt ondernemen en dingen voor elkaar wilt krijgen, is het dus belangrijk dat je eerst tevreden bent met je leven zoals het nu is. Dat je accepteert wat je hebt en wat je (nog) niet hebt. Alleen vanuit die acceptatie kun jij je doelen bereiken zonder dat je angst hoeft te hebben dat het niet lukt. Je leven is immers al goed.

Bovenstaande in acht nemende -en dat is de paradox- is het ook van levensbelang dat je hongerig bent naar hetgeen je wilt bereiken. Je honger en verlangen geeft je de kracht om het doel dat je nastreeft, de gewenste uitkomst, waar te maken. Met andere woorden: wees gelukkig en tevreden met wat je hebt, maar wees tegelijkertijd hongerig naar je doel. Hecht je alleen niet aan de uitkomst: of jij je doel al dan niet behaalt, mag geen invloed hebben op je gevoel van geluk. Wat de uitkomst ook is, het is hoe dan ook goed.

 

Over discipline en falen

Er heersen twee grote misverstanden wanneer het aankomt op het behalen van je doelen. De belangrijkste hiervan is dat falen niet zou mogen. Komt dat je bekend voor? Falen is voor veel mensen het ergste wat kan gebeuren. Zo erg zelfs, dat de angst om te falen mensen ervan weerhoudt om te groeien.

De tweede misvatting, is dat discipline en wilskracht de weg zijn naar groei en ontwikkeling. Als je deze kenmerken niet bezit kun je net zo goed ophouden.

“Succes is voor 99% falen”

Bovenstaande quote is afkomstig van Soichiro Honda, de oprichter van de gelijknamige auto- en motorfabrieken. En hij had gelijk. In Nederland is falen verschrikkelijk. Mensen die falen zijn mislukkelingen. Vanwege deze collectieve opvatting stoppen veel mensen met het nastreven van hun doelen op wanneer het even niet lukt. Terwijl juist op deze cruciale momenten doorzetten van het grootste belang is: je bent zo dichtbij! Er is geen artiest, topsporter of wetenschapper die niet keer op keer gefaald heeft voordat hij of zij doorbrak.

Durf te falen; juich het toe! Alleen dan kom je uiteindelijk waar je wilt zijn.

Discipline en wilskracht zijn hele nuttige eigenschappen wanneer je zaken voor elkaar wilt krijgen. Het zijn echter tijdelijke eigenschappen en ze kosten daarnaast veel energie.  Onthoud goed: zelfs de meest wilskrachtige mensen knappen uiteindelijk af als zij geen stabiele strategie hebben. Ze houden het niet vol. Tegenslagen worden mokerslagen, veerkracht en flexibiliteit verdwijnen en opgeven of in een burn-out raken zijn de gevolgen.

Motivatie, inspiratie en strategie zijn veel grotere én duurzamere krachten dan discipline en wilskracht als het gaat om het manifesteren van je wensen.

Het gaat erom dat je strategisch te werk gaat. We kunnen hierbij leren van de topsport: topsporters richten zich niet op het winnen of verliezen van de wedstrijd, maar op het proces van steeds beter worden. Elke wedstrijd is een kans op groei, ongeacht de uitkomst. Juist dankzij die houding, worden wedstrijden gewonnen. En wint een topsporter de wedstrijd niet, maar heeft hij of zij wel een persoonlijk record verbeterd of een andere groei doorgemaakt? Dan is het toch een waardevolle winst.

Graag laat ik je kennismaken met vijf strategieën om je doelen te bereiken die ik gebaseerd heb op vijf natuurwetten. Natuurwetten zijn, zoals de wet van de zwaartekracht, onverbiddelijk en onoverkomelijk. Als je ervan af probeert te wijken, maak je het jezelf enorm moeilijk. Als je er in mee gaat en er juist mee werkt, maak je het jezelf dus veel makkelijker. Helaas zijn natuurwetten vaak onbekend voor de meeste mensen. Daar gaan we vandaag een verschil in maken.

Neem het volgende voorbeeld: je wilt een boek gaan schrijven, maar ervaart elke keer dat je ervoor gaat zitten weerstand en tegenzin. Je voelt misschien wel de angst dat het toch niet gaat lukken; je maakt een paar klassieke foutjes die door de juiste strategieën omzeild kunnen worden. 

5 strategieën om tot actie te komen

1. De wet van vibratie

Als er één ding zeker is in het leven, dan is het dat alles continu vibreert – oftewel trilt. Alles om ons heen is energie: alles bestaat namelijk uit trillende moleculen en atomen. De lucht die je inademt en zelfs je gedachten en emoties (energie in motie) bestaan uit en vanwege energie.

Elke trilling heeft een bepaalde frequentie (zo ook jij). Het interessante is dat verschillende aspecten van jou op verschillende frequenties kunnen trillen.

Je kunt een hele hoge trilling hebben in je carrière en bestuursvoorzitter van een multinational zijn, maar tegelijkertijd fysiek op een hele lage frequentie trillen, overgewicht hebben en ongezonde voedingspatronen. Je kunt spiritueel op een hele hoge frequentie trillen en compassie en gelukzaligheid ervaren terwijl je in je relatie continu overhoop ligt door je lage trilling op dat vlak. Kortom, het is essentieel dat jij je trilling managet op alle levensgebieden.

Elke trillingsfrequentie kent een energiepoort naar een volgende laag. Een boek schrijven, bijvoorbeeld, is zo’n poort. Zodra je een boek gepubliceerd hebt tril je (binnen dat aspect) op een andere frequentie en trek je andere mensen en ervaringen aan: denk aan medeauteurs, uitgevers enzovoorts.

Een belangrijk, complex project op je werk, kan de energiepoort naar de volgende carrièrefrequentie zijn. Je lichaam optimaliseren kan de poort naar een hele nieuwe fitte en energieke fysieke frequentie betekenen. Als je het zo ziet kan het enorm motiveren om hetgeen je voor je uitschuift waar te maken. Het is de poort naar een nieuwe fase in je leven, een stap dichter bij je doel.

Strategie & Actie:

Breng in kaart op welke frequentie je ongeveer trilt per levensgebied. Binnen de Bridgeman Methode onderscheiden we tien levensgebieden: Persoonlijke groei, Gezondheid & fysiek, Relaties & liefde, Professionele ontwikkeling & carrière, Spirituele ontwikkeling, Opleidingen en cursussen, Financiën, Zelfvertrouwen & uitdagingen in het leven, Huis & familie en Geven & bijdragen aan de wereld. Ga eens na per levensgebied wat ervoor nodig is om op de volgende frequentie te komen en kijk eens of het één van de projecten is die je uitstelt. Gebruik deze informatie om je te motiveren.

2. De wet van aantrekkingskracht

Het is belangrijk dat je verlángt naar hetgeen je wilt. Dat je er vertrouwen in hebt dat het gaat lukken  en dat je een goed plan hebt om tot een product of resultaat te komen.

In het voorbeeld dat ik eerder in deze blog schetste, verlang ik naar boeken, theatershows en een film. Ik vertrouw er 100% op dat het stuk voor stuk successen worden en ik heb een plan opgesteld voor beide boeken, de show en de film. Dat plan volgen is het proces.

Stap voor stap, steeds als er inspiratie en tijd is. Het eindproduct heb ik scherp voor ogen: ik kan het zien, voelen en horen. Daarmee zet ik een beeld in het veld en kan ik de wet van de aantrekkingskracht haar werk laten doen. Ik tril al op de frequentie van hetgeen ik graag wil bereiken. Essentieel is dat ik ieder moment bereid ben los te laten. Als één van de projecten onverhoopt niet slaagt, dan heb ik niet gefaald, maar geleerd. Daarbij omring ik me met mensen die al op de juiste frequentie trillen. Schrijvers als het gaat om boeken, theatermakers als het gaat om theater en zo verder. We nemen elkaars trillingen over. Niet voor niets luidt het gezegde:

Vertel me met welke 5 mensen je het meest omgaat en ik kan je vertellen hoe het met je gaat’.

Strategie & Actie:

Maak een lijst: niet een to-do-lijst (dat is iets van vroeger) maar een creatielijst. Een lijst met alles wat je tot stand wilt brengen: Deze lijst gebruik je op bijna dezelfde manier als een to-do-lijst. Dagelijks kijk je erop en onderneem je actie op de punten waar je actie op kúnt nemen. Het verschil is dat je tegelijkertijd de uitkomst van de punten visualiseert en erop vertrouwt dat deze werkelijkheid worden. Denk bij ieder punt na of er andere mensen zijn die dit voor je zouden kunnen doen en wat jij in ruil voor hen kan doen. Laat op deze manier ontstaan wat er op je lijst staat.

3. De wet van ritme en beslissingen maken

De wet van ritme zegt dat alles komt en gaat, steigt en daalt. Dat geldt ook voor de inspiratie en de inzet die je nodig hebt om iets te doen of te ontwikkelen. Je kunt jezelf niet dwingen te gaan zitten en werken als je systeem daar op dat moment niet klaar voor is. Laat daarom los dat dingen op een bepaalde manier op een bepaald moment gedaan moeten worden. Het belangrijkst is het maken van de beslissing dat je dit project gaat doen en afmaken.

Op dit moment ben ik twee boeken (mijn vijfde en zesde) aan het schrijven, een theaterprogramma aan het ontwikkelen en een documentaire aan het maken volgens dit systeem. Ik heb besloten dat ik die boeken ga uitgeven en dat de film een feit is. Nu laat ik de uitkomst los en neem ik de stappen die ervoor nodig zijn op het moment dat ze zich aandienen. 

De inspiratie voor mijn boeken komt en gaat. Soms heb ik ineens inspiratie en schrijf ik in een dag 20.000 woorden. Dan heb ik weer twee weken geen inspiratie en doe ik andere dingen. Het gaat er niet om of dingen afkomen: het gaat erom dat het proces op gang is.

Strategie & Actie:

Kijk elke dag op je creatielijst en voel wat je die dag het meest inspireert om dingen te doen. Je zult merken dat bepaalde dagen ineens project x enorm in de lift zit en dat alles wat je daarvoor moet doen moeiteloos uit je handen komt. De volgende dag is meer geschikt voor project y. Middagen zijn goed voor andere handelingen dan ochtenden. Ervaar wat voor jou het beste werkt.

4. De wet van correspondentie

Zo boven, zo beneden. Zo binnen, zo buiten. Alles in het Universum is verbonden met elkaar. In bewustzijn, maar ook op materieel vlak. Stel dat je vanaf de maan naar de aarde zou kijken, dan zie je éen klein bolletje in een immense ruimte. Op dat bolletje zijn afscheidingen een illusie: het is één organisme waar alle mensen, energieën, gedachten en handelingen onderdeel van zijn.

Eckhardt Tolle zegt heel mooi: Je bent het universum in de tijdelijke verschijningsvorm van een mens. Alles wat buiten je gebeurt, gebeurt dus ook binnenin je en andersom. Je buitenwereld is daarmee een soort spiegel, een dashboard waarop je kunt aflezen hoe het met je binnenwereld gaat.

Als het heel druk wordt buiten jezelf is het daarom zinnig de rust op te zoeken binnenin jezelf. Wat gebeurt er nu echt? Kun je jezelf afvragen. Als je heel veel stress ervaart omdat je bepaalde deadlines wilt of moet halen, klopt dat dan wel? Of heb je jezelf vanuit wilskracht opgelegd dat het zo moet?

Als zaken té veel lijken te worden, laat ze dan even los. Ga lekker iets anders doen: mediteren, wandelen, een biertje drinken met een vriend of vriendin – ik noem maar wat. Neem je leven niet zo serieus, je omgeving is een afspiegeling van jezelf en die omgeving begint al bij je gedachten, emoties, persoonlijkheid en fysieke lichaam. Die héb je – die bén je niet.

Strategie & Actie:

Kijk eens goed naar je omgeving. Begin van binnen, met de gedachten in je hoofd, de staat van je lichaam, de emoties die je voelt. Ga vanuit dat vertrekpunt naar buiten: naar de relaties die je hebt, je werk, datgene wat er op je afkomt, je projecten, deadlines en meningen van anderen. Neem de oneffenheden en spanningen waar. Op welke gebieden klopt het niet, waar gaat het mis in je leven. Volg die spanningen naar binnen en onderzoek waar ze vandaan komen. Doe hetzelfde met de projecten die je voor je uitschuift. Waar in jezelf blokkeer je? Welke angst, emotionele blokkade, beperkende gedachte of overtuiging houdt je tegen om je doelen waar te maken?

5. De wet van pijn en genot

Alle diersoorten -en daarmee alle mensen- zijn per definitie pijnvermijdend en genotzoekend. Dit is een oeroud overlevingssysteem in je hersenen: ons brein is namelijk een overlevingsapparaat. Dat dient je in eerste instantie om in leven te blijven en je voort te kunnen planten. Je kunt het ook gebruiken om gelukkiger te worden en jezelf te ontwikkelen, maar dat komt pas in tweede instantie.

Diep in je hersenen bevindt zich het Pijn-Genot-Principe, het PGP. Dit mechanisme vermijdt van oudsher pijn – dat kan tenslotte de dood betekenen. Het zoekt tegelijkertijd naar genot. Dat kan bijvoorbeeld iets te eten of een kans op voortplanten betekenen.

Als je uitstelgedrag vertoont, betekent dit dat ergens in jouw brein pijn gelinkt wordt aan het project dat je voor je uitschuift, bijvoorbeeld omdat het iets nieuws is waarvan je nog niet goed weet hoe het werkt. Of omdat het een flinke berg werk lijkt te zijn, terwijl je werk met pijn associeert. Het kan ook zijn dat de angst om te falen met de bijbehorende pijn stagnerend werkt. Hoe dan ook is het zaak dat je het PGP omkeert en leert te gebruiken. Dit doe je door genotsprikkels te verbinden aan de uitkomst van je project: als je je hersenen duidelijk maakt hoe fijn en lekker het is wanneer je je doel bereikt hebt, zorg je dat je brein dit genot gaat nastreven en je gaat helpen je project tot werkelijkheid te laten worden.

Strategie & Actie:

Zorg dat je gemakkelijk zit of ligt. Sluit je ogen en visualiseer je project als geslaagd. Zie in je geestesoog hoe het leven eruitziet wanneer je project is afgerond. Voel hoe je je voelt. Zie voor je hoe mensen met je omgaan, welke kansen er ontstaan doordat je deze energiepoort bent doorgegaan, welke nieuwe mensen je tegenkomt en hoe lekker dat voelt. Maak dit beeld-met-gevoel zo sterk mogelijk en voeg er voor jezelf alle genotsprikkels aan toe die je je kunt bedenken. Je mag zoveel overdrijven als je wilt. Elke keer als je met een negatieve lading naar je project kijkt, het even niet meer ziet zitten of tegenzin op voelt komen herhaal je deze genotsvisualisatie.

Tot slot

Je beschikt nu over vijf ijzersterke strategieën om je doelen waar te maken. Het is tijd voor actie. Als je een week of drie elke dag met bovenstaande strategieën aan de slag gaat, geef je jezelf de kans ze te integreren in je leven. Als je er hulp bij wilt, wend je dan tot een Lichter Leven Coach die is opgeleid door ons.

Licht leven! Robert Bridgeman

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *