Overgewicht, wat het is en wat je eraan kunt doen (als je wilt)

13 december 2018

Veel mensen worstelen met overgewicht. De verleidingen van de moderne maatschappij waar we in leven zijn groot. Voedselfabrikanten weten precies hoe ze voeding moeten bewerken om ons eraan verslaafd te houden. Reclames leren ons wat lekker is en alcohol, chips/ nootjes, taart en snacks zijn niet weg te denken van onze feesten en partijen.

Tien jaar geleden woog ik zelf 113 kilo. Wat ik ook deed om af te vallen, het lukte niet. Of tijdelijk, het kwam er altijd weer bij aan. Het zogenaamde jojo-effect is mij dan ook heel bekend. Ik begreep niet waarom het niet lukte en walgde van mezelf als ik in de spiegel keek. Mijn hangborstjes, dikke buik en dijen die tegen elkaar aanschuurden als ik dan toch de moed had om hard te lopen verafschuwden me.

Als ik in de spiegel keek zag ik niet mezelf. Ik zag er heel anders uit dan ik me voelde. Mensen zeiden tegen me: “Je moet houden van jezelf zoals je bent”. Ik begreep niet hoe ik dat moest doen met zo’n vreselijk lichaam.

Na mijn ontwaken vloog daar ineens 30 kilo vanaf binnen een half jaar tijd. En blijvend, het kwam er nooit meer in die hoeveelheid bij. Vandaag vroeg een vriendin me hoe ik dat voor elkaar gekregen heb, een aanleiding om deze blog te schrijven. Ik zal niet zeggen dat ik nu superslank ben en dat is ook helemaal niet waar deze blog om gaat. Belangrijk is dat ik lekker in mijn vel zit en dat jou ook gun.

Je kunt gewicht zien op vier niveaus:

1. Fysiek
2. Emotioneel
3. Mentaal
4. Spiritueel

Voor de mensen die mijn boeken lezen en/ of opleidingen en cursussen volgen, inderdaad: Dit zijn de vier basislichamen waar een mens uit bestaat. In deze blog leg ik je graag uit wat je per lichaam kunt doen om jezelf in de vorm te krijgen die je van binnen voelt dat je hebt. Je authentieke lichaamsvorm. Dat hoeft niet helemaal afgetraind en met een wasbordje te zijn (allesbehalve), maar gewoon een lichaam waarin ook jij je lekker in je vel voelt zitten.

Een belangrijk uitgangspunt is dat je een lichaam hebt en niet bent. Als je jezelf ziet in de spiegel zie je alleen jouw fysieke lichaam, niet wie je bent. De rest: Emotioneel, mentaal en spiritueel, is onzichtbaar voor het fysieke oog. Het vet op je lichaam hóórt ook niet bij je lijf. Het authentieke lichaam is dat van een kind. Van nature hebben kinderen geen overgewicht. Natuurlijk is daar in deze tijd het nodige over te zeggen, maar ik durf te stellen dat overgewicht niet authentiek is en dat elke persoon die het heeft dat diep van binnen wel voelt.

Iets wat niet authentiek is ben je niet. Je bent niet je lichaam en je bent zéker niet je vetjes. Het is dus een illusie om te denken dat je jezelf niet accepteert als je niet tevreden bent met de on- authenticiteit van je lichaam met overgewicht. Je kunt daar als wakker mens gewoon doorheen kijken en jezelf én je lichaam liefhebben terwijl er vet op zit.

Als je vervolgens het overtollig vet accepteert als uitkomst van een oorzaak-en-gevolgproces waarbij je meer hebt gegeten dan je verbrand hebt kan het loslaten ervan beginnen. Als je dat wilt tenminste, je kunt er prima voor kiezen ermee te blijven leven en toch lekker in je vel te zitten. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Er zijn heel veel mensen met overgewicht die daar helemaal ok mee zijn. Hoe dan ook is de basis dat je je lichaam accepteert en liefhebt zoals het is. Zonder acceptatie ook geen transformatie. Voor het geval je er wel vanaf wilt, heb ik per lichaam beschreven welke stappen je kunt zetten.

Alles in het menselijk leven gebeurt namelijk altijd op minstens vier niveaus. Zo boven zo onder. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Dus ook overgewicht heeft met alle niveaus te maken. Alleen een fysieke aanpak schiet tekort. En niet zo’n beetje ook. De fysieke kant van overgewicht is misschien 10% van de oorzaak.

Laten we eens gaan kijken naar deze vier lagen en wat ze met overgewicht te maken hebben:

1. Het fysieke lichaam

Natuurlijk zijn voeding en beweging essentieel om dit lichaam in goede conditie te houden. Als je wilt afvallen moet je meer bewegen dan je naar binnen haalt. Door de verbranding wordt je slanker en blijf je dan slank. Simpel toch? Helaas niet voor de meeste mensen. Weerstanden tegen beweging en steeds weer die impuls om te snoepen en te snaaien maken die simpele logica vaak praktisch onmogelijk. Ik kom daar straks op terug. Toch is het zo, recent onderzoek gaat er zelfs vanuit dat je fysieke lichaam voor 95% door voeding wordt gevormd. De andere 5% is beweging en training. Weinig suikers en meervoudige koolhydraten, weinig vlees en alcohol en een goede caloriebalans op een dag doen het werk. Er zijn steeds meer (wetenschappelijke) theorieën die aangeven dat parasieten, bacteriën en schimmels in je darmen en je brein je aanzetten tot het eten van suiker en meervoudige koolhydraten. Interessant eens te onderzoeken.

2. Het emotionele lichaam

De volgende stap gaat over onverwerkte pijn, trauma’s en blokkades. Als je pijn hebt wil je brein daar graag bij weg. In je limbisch systeem tussen je oren zit een sterk pijn-vermijdend en genot-zoekend mechanisme. Het PGP of Pijn Genot Principe zoals ik beschrijf in mijn nieuwste boek: De essentie van transformatief coachen. Zolang je die (vaak oude) pijn niet hebt opgelost blijf je een emo-eter. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of je trekt de zak chips of de Tony Chocoloney reep uit de kast. Hier komen de weerstand tegen bewegen (pijn) en de impuls om te snoepen (genot) ook vandaan. Zelfliefde speelt tevens een grote rol bij overgewicht. Het gebrek aan zelfliefde welteverstaan. Eten houdt namelijk altijd van je, het zorgt voor de aanmaak van genotshormonen (en neurotransmitters) als dopamine. Hierdoor is eten een soort tijdelijke surrogaat zelfliefde. Het medicijn? Van jezelf leren houden. Zowel voor het oplossen van blokkades als voor een toename van je zelfliefde verwijs ik je naar bovengenoemd boek, ook werken we eraan tijdens transformatieretraites op Terra Nova.

3. Het mentale lichaam

In je mind heb je een plaatje van jezelf, dit plaatje wordt op zijn plaats gehouden door oordelen, overtuigingen en negatief zelfbeeld. Eigenlijk is het heel eenvoudig hiermee aan de slag te gaan. Het is één van de geheimen van mijn eigen gewichtsafname. Elke dag visualiseerde ik een plaatje van mezelf van hoe ik mijn lichaam authentiek zie. Met de helingsmethode EFT en met behulp van een transformatiecoach werkte ik aan de overtuigingen en mijn zelfbeeld. In mijn eerste boek: Start vandaag met lichter leven omschrijf ik dit proces als mentaal tuinieren. Je lichaam gedraagt zich naar het plaatje dat je hebt. Hoeveel je ook afvalt, zolang het plaatje de dikke versie is, zorgt het lichaam er keurig voor dat het zich weer aanpast aan dat plaatje en hop! Je komt weer aan. Door affirmaties en visualisaties in combinatie met (zelf)coaching kun je het plaatje veranderen.

4. Het spirituele lichaam

De meeste mensen realiseren zich niet dat voedsel en overgewicht ook een aardende werking heeft. Er zijn heel veel mensen die spiritualiteit schuwen. Oók mensen die zich op het spirituele pad bevinden zijn vaak diep van binnen bang om zich echt helemaal over te geven aan hun ziel. Dit heeft alles te maken met trauma’s uit vorige levens. In de middeleeuwen alleen al werden meer dan een miljoen mensen levend verbrand, verdronken of ingemetseld omdat ze als ketter, heks of duivelsaanbidder werden gezien door de Katholieke kerk. Deze mensen én hun beulen, én alle toeschouwers zijn opnieuw geboren en zijn nu jij en ik en de mensen om ons heen.

1. Door die trauma’s kiezen veel mensen ervoor om niet helemaal te incarneren in dit lichaam. Deze mensen hebben een angst om hier te zijn en hadden ergens diep van binnen misschien niet eens geboren willen worden. Ook durven ze zich niet helemaal over te geven aan hun spirituele proces. Veel te eten helpt dan om hun lichaam te verzwaren. Het lichaam wordt op deze manier gebruikt als aardingsmiddel omdat de niet helemaal geïncarneerde ziel als het ware “weg kan vliegen”. Er zijn drie processen die je kunt aangaan om het aarden op deze planeet op een andere manier in te vullen.

2. Maak goed contact met je basis- of root chakra. Op je perineum is het overgangspunt tussen jou en de aarde waar je op leeft. Hoe meer dit chakra ontwikkeld is, hoe steviger, meer in balans en meer geaard je bent. Dit chakra heeft ook alles te maken met (zelf)vertrouwen, basisveiligheid en intens kunnen genieten van het leven. Technieken om het basischakra te ontwikkelen zijn bijvoorbeeld mindfulness- en meditatiebeoefening, yoga, lage klanken, masturbatie en aanraking door anderen, 432 Hertz muziek (speciaal voor het basischakra), reiki en andere energiegenezingsmethoden.

3. Incarneer! Breng jezelf helemaal terug in je lichaam. Je merkt dat je niet helemaal geïncarneerd bent in dit lichaam doordat je bijvoorbeeld koude handen en/ of voeten hebt, last van angsten en neuroses hebt, je het gevoel hebt niet helemaal jezelf te zijn, doordat je het gevoel hebt er niet bij te horen in groepen of omdat je snel onzeker bent. Incarneren is niet eens zo moeilijk. Doe regelmatig bodyscans en leer je lijf helemaal voelen. Ga in meditatie en eis hardop je geboorterechten op zoals het recht om hier helemaal te zijn. Het recht om lief te hebben, het recht geliefd te worden, het recht op veiligheid, het recht op zelfvertrouwen, het recht om intens te genieten van dit leven. Dit zijn geboorterechten die de veel mensen om verschillende redenen weggeven gedurende hun jeugd. Breng je ziel helemaal in je lichaam. Ook de meeste energiegenezers kunnen je helpen je lijf in te nemen en anders ben je altijd welkom op Terra Nova, dan help ik je er graag bij.

4. Omarm je spiritualiteit. Durf een spiritueel wezen te zijn dat in een lichaam woont. Laat je angst zweverig gevonden te worden los, laat je aangeleerde scepsis los en transformeer je innerlijke criticus. Kom er voor uit dat je lichtwerker bent, ga ervoor staan en laat je schaamte en de angst wat anderen ervan kunnen zeggen los! Onderzoek doormiddel van bijvoorbeeld shamanic breathing sessies, Ahayuasca en meditatie je werkelijke ik en geef je er helemaal aan over. Je spirituele kant is je krachtigste kant, het heeft niets met soft zijn, geitenwollen sokken of overdreven doen te maken. Je bent wie je bent, niemand meer, niemand minder.

Je zult merken dat als je weer helemaal geïncarneerd bent, met een goede aarding vanuit je basischakra en een goede aansluiting met je Hoger zelf en je ziel, de surrogaat aarding van het eten niet meer nodig is.

Als je dan ook nog je identificatie met je lichaam loslaat, je vetjes accepteert, je caloriebalans bewaakt, gezond eet, lekker beweegt, je blokkades en oude pijn opruimt, een plaatje van je authentieke lichaam in je bewustzijn programmeert en je beperkende overtuigingen en zelfoordelen loslaat opruimt, vliegen de kilo’s ervan af.

Kind kan de was doen, toch?

Copyright afbeelding 4 lichamen: Bridgeman & Vlada Visuals.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *