Rust!

17 september 2015

Door: Robert Bridgeman

Inderdaad, het heeft even geduurd, maar het is zover. Ik ben weer aan het bloggen. Deze zomer is al mijn schrijftijd en –energie gegaan naar mijn nieuwe boek; Rust! Dat in november uitkomt.

Het leven wordt steeds drukker. Steeds meer prikkels, informatie en zaken die je aandacht vragen. Smartphones, media, deadlines. Binnen een week ontvang je evenveel informatie als honderd jaar geleden in een heel leven. Sommige wetenschappers schatten dat je per dag zo’n 17 kranten aan informatie te verwerken krijgt via e-Busymail, televisie, social media en print. Dat voor die drukte ergens een prijs betaald wordt is wel duidelijk.

Eén op de drie Nederlanders heeft, volgens het ministerie van sociale zaken last van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Stress dus. Hetzelfde ministerie weet ons ook te vertellen dat 50% van het ziekteverzuim in Nederland stress gerelateerd is. En dat is niet vreemd. We moeten steeds meer. Deadlines, kinderen met drie verschillende sporten, zorg voor ouders, een enorm sociaal netwerk onderhouden op het internet en daarbuiten, alles hebben, alles kunnen. We willen meer, meer, meer. We geloven dat achter de volgende bocht het geluk op ons wacht. Deze keer echt. Als ik dat heb of ben, dán ben ik gelukkig. Om er steeds weer achter te komen dat het niet zo werkt. Bezit van de zaak is einde vermaak. Zodra we hebben wat we verlangen komt er weer een nieuw verlangen. We gaan maar door.

Continue iets aan je hoofd hebben gaat ten koste van je levenskwaliteit. Het levert je stress op en een vol hoofd. De meeste mensen willen bij navraag eigenlijk maar één ding; Rust! Om tot rust te komen ga je met vakantie, misschien wel naar een ver oord. Daar, aan het zwembad of het strand vind je de rust die je zocht. De eerste week ben je nog vol stress, de tweede week gaat het al beter en de derde week ontspan je. Om vervolgens thuis weer vol aan de bak te gaan en binnen anderhalve dag weer op je oude stress niveau te zitten. Maar is dat werkelijk nodig? Moet je zo ver weg voor een beetje rust? Wat als je het hier en nu kunt ervaren? Gewoon in je leven van elke dag? Als je wel druk bent met werk en privé, maar je niet meer druk hoeft te maken? Dan kun je evengoed gewoon op vakantie, maar het genieten begint dan op dag een.

Leef je leven alsof het de derde week van je vakantie is

De afgelopen jaren heb ik een tweesporen techniek ontwikkeld om meer rust en ontspanning in je leven te ervaren. Wereldwijd heb ik methoden en technieken onderzocht die bijdragen aan meer rust in het leven. Van hele klassieke tot hypermoderne. Het ene spoor heet prikkelreductie: je probeert de hoeveelheid prikkels in je leven te reduceren door heel bewust te kiezen wat je nog wel en wat je niet meer toelaat in je leven. Is het bijvoorbeeld echt de moeite waard een avond televisie te kijken terwijl je weet dat al die informatie je hoofd vult en ten koste gaat van je levensplezier op lange termijn? Het tweede spoor is het optimaliseren van je hersenen en zenuwstelsel zodat je meer input aankunt. In deze drukke maatschappij is het tenslotte een illusie om helemaal prikkelvrij te leven. Je kunt er wel beter mee om leren gaan. Met als gevolgen: minder stress, minder moeten en meer gelukkige momenten. Hiervoor zijn de afgelopen dertig jaar tal van wetenschappelijk onderbouwde manieren ontwikkeld die bijvoorbeeld in het internationale bedrijfsleven en de topsport heel gebruikelijk zijn.

Het gaat erom dat je de technieken en methoden leert kennen en ermee leert werken. In het boek Rust! rijk ik je deze aan. Ook leer je de wetenschappelijke onderbouwing kennen én wat er aan technische hulpmiddelen bestaat om meer rust en energie in je leven te ervaren. De ontwikkeling heeft niet stil gestaan.

Het resultaat? Lekker genieten van je leven, werk en geliefden. Het leven is tekort om in een soort overlevingsstand door te ploeteren. We zijn gemaakt om met volle teugen te leven en om gelukkig te zijn.

Voor meer informatie over Rust!; www.rusthetboek.nl

De trailer

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *