Tennisster Kiki Bertens vertelt in dit NOS artikel over haar samenwerking met Robert

4 januari 2014

NOS Sport kijkt met vijf sporters vooruit naar 2014. In de serie ‘Terugblik 2013-2014 vooruitblik’ vandaag: tennisster Kiki Bertens.

http://nos.nl/artikel/593396-vooruitblik-2014-kiki-bertens.html

Tennis is vermoedelijk een van de weinige sporten waarin een atleet zo vaak mentaal heen en weer wordt geslingerd. Een tegenstander, persoonlijke verwachtingen, lijnrechters, punten voor de wereldranglijst, financiën of het publiek. Het is een greep van elementen die gedurende een partij van invloed op een tennisser kunnen zijn. Kiki Bertens weet er alles van.

Nederlands beste speelster is in mei 2013 ten einde raad als ze op Roland Garros twee keer een voorsprong uit handen geeft tegen de Roemeense Sorana Cirstea. De Westlandse knakt en na afloop vecht ze tegen tranen van teleurstelling als de verloren partij wordt geanalyseerd. Daarna weet Bertens het zeker: dit moet anders…

Explosieve karakter

In de tweede helft van 2013 herstelt ze van een enkeloperatie en heeft ze zeeën van tijd om aan haar mentale weerbaarheid te werken. Vooral het vinden van rust tijdens wedstrijden – gelet op haar explosieve karakter – is de voornaamste doelstelling.

De 22-jarige speelster zoekt met een nieuwe mental coach haar heil in yoga en meditatie. Het zijn methoden waar vooral op ademhaling wordt gelet. “En ik voel dat ik er profijt van heb. Ik ben een stuk rustiger en meer ontspannen”, vertelt Bertens over haar verbeterpunten. “Bij mijn rentree tijdens de Tennis Masters (die ze won) merkte ik dat al, qua voetenwerk en mentaliteit ging het goed.”

Toeval of niet, juist na die emotionele ineenstorting op Roland Garros loopt Bertens mental coach Robert Bridgeman tegen het lijf. Hij is specialist op het gebied van hersentraining door middel van meditatie. “Ik kwam hem bij toeval tegen. We spraken een beetje met elkaar en er was meteen een klik.”

Nieuwe aanpak

De nieuwe aanpak bevalt Bertens. “Ik vind het interessant wat hij te vertellen heeft. We bellen vaak voor of na een partij. Ik let meer op mijn ademhaling en vind daardoor makkelijker mijn concentratie. Ik probeer alleen met het volgende punt bezig te zijn, minder met de stand in de wedstrijd. Ik wil dit optimaal ontwikkelen zodat ik er beter van word.”

Je moet het kunnen: op jonge leeftijd je tekortkomingen erkennen en er ook aan willen werken. Bertens haalt juist het positieve uit de meditatiesessies. “Ik wil er veel over weten, want je kunt er alleen maar van groeien. Je wordt er ook een fijner mens van”, aldus de Wateringse op een enigszins filosofische manier van praten.

Bron: http://nos.nl/artikel/593396-vooruitblik-2014-kiki-bertens.html

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *