Weerstand bij het ontwaken

12 mei 2019

Weerstand, wie herkent het niet. Je bent zelf ontwaakt en ziet het leven anders dan je net zag. Je bewustzijn is aan het veranderen van een naar binnen gericht ‘For the good of me” ego naar een naar buiten gericht “For the good of all persoonlijkheid.

Je wordt bewuster, geniet meer van het leven en ervaart meer intensiteit in alles wat je doet. Je voelt dat dit voor jou de juiste weg is.

Je leest boeken over bewustwording, je volgt workshops, retraites en cursussen en je merkt een enorme vooruitgang. Het is fijn met gelijkgestemden om te gaan, mensen die op hetzelfde pad zijn als jij.

Je voelt je vrij, gelukkiger dan ooit en veel meer in balans. Natuurlijk is er nog genoeg om aan te werken, je wordt nog te vaak boos, ervaart stress als het te druk wordt en voelt je soms onverklaarbaar slecht.

En dat maakt het juist zo kwetsbaar en complex. Je bent “er” nog niet. Het is lastig standvastig te blijven en je valt voor je gevoel vaak terug in het “oude”. Dat maakt je onzeker. Je omgeving reageert hierop. Sommige mensen zien dat je lekker in je vel zit en willen enthousiast weten hoe je dat doet.

Anderen vinden het maar vaag en zweverig wat je doet en lachen er een beetje om. Sommigen lachen je uit of roddelen over je. Ze wijzen je met name op de dingen die je nog niet bewust doet en op de momenten waarop je je zelfbeheersing verliest. Anderen worden zelfs boos op je of proberen je in de maling te nemen.

Je weet nog niet goed hoe je hier mee om moet gaan. Met name oude relaties in je familie en vriendenkring kunnen het je lastig maken. Omdat je zelf nog niet helemaal overtuigd bent en er diep van binnen nog angst is dat het “to good to be true” is resoneer je behoorlijk op oordelen en scepsis van anderen.

Je vindt het daardoor misschien lastig om met bepaalde mensen om te gaan, of op bepaalde verjaardagen te komen. Je hebt ook niet zo’n behoefte meer aan oppervlakkige gesprekken, overmatig alcohol drinken en ongezond eten en het valt je op hoeveel mensen eigenlijk oordelen over andere mensen.

Je bent een stuk vatbaarder voor de (negatieve) energieën van anderen, hetgeen je kracht en energie kost. Ergens voel je je een beetje een buitenbeentje en je bent bang dat je toch een beetje gek of apart bent.

Dit kan een gevoel van eenzaamheid geven, een gevoel van onmacht dat je vecht tegen de bierkaai, dat je jezelf moet bewijzen, verdedigen en beschermen terwijl je juist graag open en kwetsbaar zou willen zijn. Vanuit liefde zou willen handelen. Eigenlijk wil je alleen nog maar vanuit je hart en je passie leven, maar je zit nog vast in oude structuren en de meningen van anderen.

De Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788 – 1860) keek er als volgt naar. Hij zij: “De waarheid heeft drie niveaus; eerst wordt ze belachelijk gemaakt en met gelach onthaalt. Vervolgens wordt ze met geweld en agressie bejegent. Om uiteindelijk geaccepteerd te worden alsof het nooit anders is geweest.

94a841c6da0372f0491fbc73859dcebb

Wees gerust, je bent niet de enige. Iedereen die wakker wordt in een verhoogd bewustzijn heeft hier last van. De mensheid is aan het ontwaken, we zitten midden in een shift zoals ik in mijn boek Start vandaag met lichter leven uitgebreid omschrijf. Een omslag van nemen naar geven, van angst naar liefde en van controle naar vertrouwen. Veel mensen ervaren wat jij nu ervaart.

Ook Monique en ik liepen hier tegenaan. Toen we jaren geleden onze TV de deur uit deden, vegetarisch gingen eten en begonnen met meditatie en yoga kregen we van verschillende familieleden, vrienden, relaties en kennissen nogal wat weerstand.

We werden uitgelachen, belachelijk gemaakt op feestjes (met name als we er zelf niet waren) en ons nieuwe leven werd weggezet als een fase. Sommige mensen wilden niets meer met ons te maken hebben.

Vrienden en vriendinnen gingen bezorgd en serieus het gesprek met ons aan. Waren we wel helemaal lekker? In 2010, toen voor twee jaar naar Azië verhuisden werden mensen pas echt boos en bezorgd. Wat deden we daar?

Helemaal toen we ons bewustwordingscentrum in Saigon, Vietnam startten en zelf begonnen met het geven van Lichter leven coaching, yoga- en meditatie les waren de meningen niet van de lucht. Wie dachten we wel niet dat we waren?

Dat kwam trouwens niet alleen vanuit onze oude omgeving, maar ook zeker van anderen die al (deels) ontwaakt waren. (Vlak die ook in je eigen leven niet uit, zij kunnen je plotseling een duw of steek in de rug geven terwijl je dat allerminst verwachten zou, hoort bij je proces).

Nu acht jaar na ons ontwaken is er nauwelijks weerstand meer. Het uitlachen is verstilt en de woede is verdwenen. Vrienden en vriendinnen die het felst tegen waren zitten nu ineens op yoga of mediteren alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Familieleden die er niets van moesten hebben doen nu zelf aan bewustwording. Men accepteert ons zoals we zijn en belangrijker nog, we accepteren onszelf zoals we zijn.

De woorden van Schopenhauer zijn voor ons waarheid gebleken. Vertrouw erop dat ze dat voor jou ook zullen zijn. Ga door met een open hart. Vecht niet, verdedig je niet en ga niet vol in tegen de weerstand. Beweeg mee, wees als water, de weerstand verdwijnt bij elke stap die jij zet richting zelfrealisatie.

Probeer anderen niet te overtuigen. Als je dat doet namelijk ben je eigenlijk jezelf aan het overtuigen en gebruik je anderen als spiegel. Je buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld en eigenlijk is het jouw twijfel, jouw niet serieus nemen van jezelf en jouw boosheid richting jezelf hetgeen waar anderen op resoneren en wat ze je teruggeven.

Laat anderen dus ook vrij. Als iemand niet mee wil in jouw verhaal laat je los. Gun een ieder zijn of haar processen en veroordeel je partner, vrienden of familieleden niet op hun on- bewustzijn. Alles wat je van een ander vindt, vind je uiteindelijk van jezelf. Mensen kunnen jou alleen maar zien tot waar ze zelf zijn in bewustzijn, de rest is onzichtbaar voor ze.

Vertrouw, doe wat je moet doen en volg je hart en passie. Geef jezelf een bepaalde periode, bijvoorbeeld van drie jaar, om te zuiveren van het oude en het nieuwe te omarmen. Accepteer dat je nooit ergens zult zijn, altijd terug zult blijven vallen en dat het een levenslang proces is. Niemand is ergens, alles is altijd in beweging.

Jouw licht zal een inspiratie voor anderen zijn, jouw vrijheid bevrijd anderen en jouw aanwezigheid geeft anderen de ruimte zichzelf te kunnen zijn.

Om met Gandhi te eindigen: ‘Ben de verandering die je in de wereld wilt zien.’

Ben jezelf.

Licht leven!

Met liefde, Robert Bridgeman

Deel dit!

3 suggesties bij “Weerstand bij het ontwaken

 1. Joke van Hagen zegt:

  wat een prachtig verhaal het klopt helemaal heb zelf veel ondervinding maar heb alles overwonnen door geloof in mijzelf en hulp van boven en heel veel met deze site (pas ontdekt) met gelijk gestemde mensen super dank jullie allemaal
  Vriendelijke groet
  Joke van Hagen

 2. Gea Keehnen zegt:

  Dank je wel voor jouw verhaal Robert Bridgeman.

  Ik ben deels ontwaakt en neem eindelijk de tijd voor mijzelf, om verder te gaan op de weg naar ontwaken. En te zien
  wat ik nog te doen heb…
  in Liefde en Licht, Gea

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *