Welke skills heb je nodig op de arbeidsmarkt in 2020?

22 januari 2016

Dat tijden veranderen weten we. Wat er de komende jaren gaat veranderen in het internationale bedrijfsleven wordt nu langzaam duidelijk. Klaus Schwab, de oprichter en Chairman van The World Economic Forum schreef zijn visie over de toekomst in het artikel: De Vierde Industriele Revolutie. Schwab benoemd de eerste industriële revolutie in 1784 als die van water, stoom en de ontwikkeling van mechanische techniek. De tweede industriële revolutie, rond 1870, is er een van elektriciteit en massa productie. De derde revolutie ging in 1969 over IT, automatisering, kenniseconomie en internet.

De vierde staat voor de deur. Artificial intelligence, nano technologie, robotisering, biotechnologie, quantum computing, autonoom vervoer, 3D printen, energy storage en the internet of things spelen een sleutelrol in deze nieuwe ontwikkeling.Afbeelding1

Het is al volop bezig. Meer dan 30% van de wereldpopulatie gebruikt social media platforms. Robots nemen steeds meer banen over en systemen worden globaal gekoppeld.  De eerste onbemande auto’s zijn een feit en Tesla produceert accu’s voor energieopslag aan huis. Deze ontwikkelingen zullen de manier waarop we leven en de manier waarop we werken transformeren. Sommige banen zullen verdwijnen, anderen zullen groeien en banen die niet eens bestaan ​​zullen gemeengoed worden. Wat zeker is, is dat de toekomstige beroepsbevolking zal zijn skillset moeten afstemmen om gelijke tred te houden.

In een nieuw rapport: The Future of Jobs brengt het Forum in kaart wat de verwachtingen zijn de komende vijf jaar als het gaat om werkgelegenheid, vaardigheden en HR toekomststrategie.

Het World Economic Forum heeft daarom een enquete gehouden onder de Chief Human Resources van toonaangevende multinationals om in kaart te brengen wat de verschuivingen betekenen als het gaat om werkgelegenheid, vaardigheden en werving & selectie.

 

Afbeelding2

Creativiteit verschijnt in de top drie van skills van toekomstige professionals. Robots zullen veel van onze taken overnemen, maar ze zijn (nog) niet zo creatief als mensen. Onderhandelen en flexibiliteit, belangrijke skills in 2015 zullen verdwijnen omdat computers beslissingen voor ons zullen maken. Er wordt zelfs geschat dat in 2026 de eerste artificial intelligence machines deel kunnen zijn van de raad van bestuur van organisaties. Actief luisteren zal verdwijnen uit de top 10 en emotionele intelligentie, die nu nog helemaal niet voorkomt, zal een sprong maken naar de zesde plaats. Het is niet verwonderlijk dat emotionele intelligentie een steeds belangrijkere positie krijgt in leiderschapstrainingen. Binnen Google werd, in samenwerking met Stanford University het Search Inside Yourself programma ontwikkeld hetgeen een mindfulness based emotional intelligence (MBE) training is. MBE is door aan het stoten binnen internationale bedrijven als SAP, Intel en Ford Motors als dé nieuwe tool om emotionele intelligentie mee te trainen.

Deze veranderingen zullen een behoorlijke impact hebben op de wereldeconomie zoals we haar nu kennen. Sommige ontwikkelingen zijn voorsprong op anderen. Mobiel internet en cloud-technologie nu al invloed op de manier waarop we werken. Kunstmatige intelligentie, 3D-printing en geavanceerde materialen zijn nog in de vroege stadia van het gebruik, maar het tempo van de veranderingen zullen snel zijn.

Het gat tussen arm en rijk zal alleen maar groeien, omdat het met name de investeerders, de innovators en de techneuten zijn die garen spinnen bij deze nieuwe economie. Handwerkers, vakmensen en fabrieksmedewerkers zullen langzaam maar zeker worden verstoten door robots. Systemen zullen steeds meer menselijke arbeid vervangen en het is de vraag hoe we daar mee omgaan. Er ligt een enorme verantwoordelijkheid voor ons allemaal.

Wat ontbreekt in het artikel en onderzoek van het Forum is de ontwikkeling in bewustzijn die de mensheid doormaakt. Steeds meer wereldburgers en organisaties houden zich bezig met het ontwikkelen van wijsheid, compassie en geluk. Chief Happiness Officer is inmiddels tot een gerespecteerd beroep geworden. Topondernemer en auteur Ricardo Semler spreekt over het komende tijdperk als Het tijdperk van wijsheid. Mindfulness, coaching, yoga en meditatie zijn de eerste stappen die veel mensen en organisaties zetten op dit gebied. De komende vijf jaar zullen we zien dat zelfrealisatie, telepathie, energiegenezing, eenheidsbewustzijn en het cultiveren van hogere staten van bewustzijn steeds normaler gaan worden.

De Quantified Self beweging is hier een voorbode van. Alles aan ons lichaam en geest wordt steeds meetbaarder door technologische innovatie. Van apparaten die hartslag en ademfrequentie meten tot draagbare EEG apparaten (MUSE) en zelfs devices die het zenuwstelsel beïnvloeden en je kalm of actief kunnen maken (Thync). De Singularity University, een van de leidende organisaties in deze beweging verwacht dat herseninhoud over niet al te lange tijd op een harde schijf kunnen worden opgeslagen. Deze ontwikkeling heeft twee kanten. Enerzijds is het een zinvolle bezigheid jezelf door te meten en te optimaliseren aan de hand van de informatie die je opdoet, aan de andere kant wordt jouw data door degenen achter de apparaten, apps en programma’s die de metingen dien ook opgeslagen en heel vaak doorverkocht aan zogenaamde data brokers. Hoewel ik een fan ben van technologie vermoed ik dat het ouderwetse handwerk door middel van meditatie- en ademhalingstechnieken en andere bewustwordingsmethoden uiteindelijk de slag zullen winnen.

Bewustwording wordt het essentiële smeermiddel in de nieuwe ontwikkelingen. Alle nieuwe technologieën geven ons steeds meer tijd.  Deze tijd kunnen we gebruiken om aan onszelf te werken. Bewustwording levert wijsheid op, gelukzaligheid en compassie. Aspecten die broodnodig zijn in deze wereld én die van 2020. Zoals de Dalai Lama zei: ‘Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them, humanity cannot survive.’ We gaan het zien de komende jaren.

Bronnen:

The fourth Industrial Revolution:

http://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-fourth-industrial-revolution-what-it-means-and-how-to-respond

The future of jobs:

http://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs

Ricardo Semler: Het tijdperk van de wijsheid

http://www.mt.nl/621/86790/nieuw-leiderschap-het-nieuwe-aansturen/ricardo-semler-het-tijdperk-van-wijsheid-is-begonnen.html

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *