Wim Hof, The Iceman

15 januari 2013

Heb je wel eens gehoord van Wim Hof alias de “Iceman”? Wim is bekend geworden omdat hij de nodige wereldrecords (20!) brak de afgelopen jaren. Hij is in staat diep door te dringen in zijn fysiologie en heeft verstrekkende invloed over zijn autonome zenuwstelsel. Wim begon media aandacht te trekken door de geweldige stunts die hij deed in de kou. Zo rende hij een halve marathon (in korte broek en op blote voeten) op de poolcirkel bij -18 graden. Ook zwom hij 50 meter onder 1 meter dik ijs door en beklom hij Mount Everest, tot ongeveel 7700 meter, wederom in zijn korte broek en op blote voeten. Wim ontdekte dat een combinatie van ademhalingstechnieken, yoga oefeningen, mindset training en blootstelling aan koude verstrekkende gevolgen heeft voor de vermogens van een mens.

Wim HofDe doorlopende optredens en media aandacht leidden tot interesse van wetenschappers van de UMC St Radboud Universiteit. Wim werd daar onderworpen aan een onderzoek onder leiding van professor Hopman waarbij hij 80 minuten in een ijsbad plaatsneemt, terwijl er allerlei metingen worden verricht. De resultaten zijn verbluffend. Wim Hof blijft een lichaamstemperatuur van 37 graden houden en zijn lichaam is in staat om te gaan met de kou. Een later onderzoek waarbij Wim het Ecolie bacterie ingespoten krijgt blijkt hij niet ziek te worden. Terwijl de controle groep van 122 mensen doodziek is, heeft Wim slechts een lichte hoofdpijn.

Een stukje tekst van Wim’s website:

Wat Wim Hof kan, is medisch gezien niet mogelijk, zo stelde Maria Hopman van het UMC St Radboud Nijmegen. Zij heeft Wim gedurende een koude fysiologisch onderzoek onderzocht terwijl hij tot de nek aan toe in een met 700 kilogram aan ijsklontjes gevulde cabine stond. Waar een ongetraind persoon waarschijnlijk zou sterven door onderkoeling en een te lage lichaamstemperatuur, heeft Wim dat risico nooit gelopen. Zijn lichaamstemperatuur bleef constant rond de 37 graden, terwijl Hopman had verwacht dat dit veel lager zou zijn. Zij denkt dat Wim mogelijk invloed kan uitoefenen op zijn autonome zenuwstelsel, wat onder andere de hartslag, ademhaling en bloedcirculatie regelt. Toch staat haar hoofd bol van de vragen, want hoe kan iemand drie keer zo hard zijn lichaam stoken zonder een verhoging van de hartslag? En hoe is het mogelijk dat Wim niet rilt en bibbert, terwijl dat de reactie van het lichaam is om ons op te warmen gedurende hevige kou? Hopman bijt zich vast en gaat het onderzoek naar Wim vervolgen.

Goed hè? Het mooiste is dat Wim gewoon zegt: “Wat ik kan, kan iedereen” en er cursussen en trainingen in geeft. Wim Hof is in staat zijn autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden. Ook kan hij zijn bloedvaten bewust verwijden en vernauwen en kan hij zijn immuunsysteem beïnvloeden. Realiseer je even wat dat betekenen kan voor veel hedendaagse immuunziekten als reuma, ziekte van Krohn en diabetes, voor hart en vaat ziekten als hartinfarcten en beroerten. Als het waar is wat Wim en de professoren van het Radbout beweren, dan staat de medische wereld binnenkort op zijn kop.

Dat moest ik natuurlijk ondervinden. Ik schreef me in voor Wim’s instructeursopleiding en begon met de basiscursus. En inderdaad, met ademhalingstechnieken en yoga- oefeningen leerde Wim ons het autonoom zenuwstelsel te bereiken. Dit is ergens ook logisch. De adem komt voort uit het autonoom zenuwstelsel en is daarmee ook een ingang. Wim leerde ons om ongekende vermogens naar boven te halen op commando. We leerden ons stresshormoon (cortisol) op te roepen wanneer nodig door het sympathisch (stress) zenuwstelsel te activeren. Ook leerden we door diepe ademhaling ons parasympatisch (ontspanning) zenuwstelsel “aan te zetten”. Toen gebeurde er iets bijzonders. De man die naast me zat (er waren 23 deelnemers waarvan 2 vrouwen) had verteld dat hij al 26 jaar last van reuma had. Laten we hem Hans noemen. De afgelopen 2,5 jaren had Hans niet meer kunnen sporten vanwege heftige reuma in zijn schouders. Reuma is een zogenaamde auto- immuunziekte. De ziekte tast de gewrichten aan doordat het immuunsysteem in feite het eigen lichaam aanvalt. Nu ben ik geen medicus maar dat hoeft niet om te beseffen dat wat ik met mijn eigen ogen zag fenomenaal is. De ontstekingseiwitten in het lichaam bij een ziekte als reuma worden door het immuunsysteem geproduceerd. Door het immuunsysteem uit te schakelen met de technieken van Wim Hof, werden er schijnbaar geen ontstekingseiwitten meer geproduceerd bij Hans en kon hij zich vijftig keer (!!) opdrukken zonder dat het hem pijn deed. Ik wist niet wat ik zag. Hans ook niet trouwens, die was als een kind zo blij dat zult je begrijpen.

Robert Bridgeman IcemanTwee maal gedurende de training namen we een ijsbad. Nu heb ik al heel wat technieken gebruikt waarbij je comfort zone opgerekt wordt. Ik heb pijlen gebroken op mijn keel, wekenlang in intensieve meditatie retraites gezeten, zonder verdoving mijn gebit laten renoveren en ongetraind de Macchu Pichu trail gelopen in Peru. Stuk voor stuk stelt dat echter weinig voor in vergelijking met een ijsbad. Eén voor één stapten we in een badkuip gevuld met ijs en water. Eerst zolang mogelijk met het gezicht onder water, vervolgens voluit op onze rug in het bad. Op zo’n moment wil je lichaam overal zijn behalve in het bad en zonder de technieken van Wim zou je in paniek raken en wild adem-halend het bad uitvluchten. Je autonome zenuwstelsel zou op hol slaan. Mét de technieken van Wim blijf je rustig liggen en ga je diep in je fysiologie. Je leert je lichaam op een hele andere manier kennen en zorgt dat je parasympatisch zenuwstelsel aangeschakeld blijft zodat je ontspannen en kalm bent. Ik redde het om de tweede keer anderhalve minuut onder water te blijven met mijn gezicht. Halverwege 2013 is het tweede deel van de instructeursopleiding en in november gaan we naar Polen om daar het leerjaar af te ronden in het centrum van Wim Hof. Dan mag ik ook op blote voeten en in mijn korte broek door de sneeuw rennen en misschien zelfs onder het ijs zwemmen.

Als de Wim Hof Methode wetenschappelijk bewezen is dan zijn wij mensen tot veel meer in staat dan we denken en kunnen we het overgrote deel van onze ziekten niet alleen voorkomen maar ook zelfstandig en zonder medische of medicinale hulp bestrijden. Binnenkort wordt de proef op de som gesteld en gaat Wim 10 mensen opleiden in zijn methodiek binnen een testomgeving bij het Radbout. Wanneer deze 10 mensen ook in staat zijn om (meetbaar) hun autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden, dan is de Wim Hof Methode bewezen met alle gevolgen van dien. Op de farmaceutische industrie na zal de wereld dit als een zege beschouwen.

Niet lang geleden nam ik de proef op de som. Wim gaf ons een scala aan oefeningen mee, waaronder ademhalingsoefeningen en lichaamsoefeningen. Elke ochtend en vaak ook ’s avonds doe ik de oefeningen en op een dag voelde ik me klaar voor een test. Op de sportschool waar ik train paste ik een ademhalingstechniek toe die Wim ons geleerd heeft bij het bank drukken. Het resultaat mocht er zijn. Ik drukte meer en makkelijker dan normaal. Een geïnteresseerde sportinstructeur was stomverbaasd toen ik hem demonstreerde hoe ik een bepaald gewicht zonder de technieken van Wim bijna niet kon tillen en met gebruik van de technieken zo een aantal keer omhoog duwde. Ik blijf oefenen en houd je op de hoogte!

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *